Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

6 tipů, jak se účinně zbavit chloupků pod nosem

Zbavit se nechtěných chloupků v obličeji je dnes již poměrně snadné. Vybírat můžete z mnoha metod.
12. června 2012 | 17:07

Jemné chloupky pod nosem má každá žena. U někoho jsou vidět bohužel více, u někoho méně, ale jsou tam vždy. Běžně se dámy mezi sebou baví o tom, jak si holí nohy či jaké používají krémy proti vráskám. Téma odstraňování nehezky vypadajících chloupků nad horním rtem, ač je to zcela přitozená věc, je ale stále tabu. A jak se jich tedy šetrně zbavit? Zkuste třeba jeden z našich šesti osvědčených tipů!

1. Laser

Co je to? Laserovým paprskem se přejíždí po specifickém místě, kde je problém s nechtěnými chloupky. Zničí se tak váčky pod kůží a chloupky už nerostou. Po šesti až osmi sezeních by už neměly začít růst vůbec. Po těchto sezeních pozor na sluníčko – při kontaktu se slunečními paprsky by se mohly vytvořit nehezké tmavé skvrnky.

Doba, než narostou nové chloupky: Pravděpodobně už nikdy.

Výhody: Dlouhotrvající účinek.

Nevýhody: Je to drahé a trvá to dlouho. Mezi jednotlivými sezeními totiž musí být čtyřtýdenní prodleva. Navíc hodně lidí si stěžuje, že je to bolelo. Většinou to funguje jen na ženy s tmavými chloupky a světlejší pletí.

Cena: cca 1000 -1900 Kč

2. IPL

Co je to? Tato metoda funguje podobně jako laser, ale používá se při ní několik vlnových délek, zatímco při laseru jen jedna. Mezi jednotlivými zásahy je potřeba dodržet jeden až tři měsíce pauzu. Ideální je šest až deset sezení.

Doba, než narostou nové chloupky: Buď už nenarostou vůbec, nebo se vrátí v jemnější, tudíž méně nápadné podobě.

Výhody: Údajně je to méně bolestivé než laser a mělo by to fungovat i na ženy s tmavší pletí a světlejšími chloupky.

Nevýhody: Je to drahé a procedura trvá dlouho.

Cena: cca 1000 Kč

3. Vosk

Co je to? Na inkriminované místo se špachtličkou nanese teplý vosk. Vytvoří se tak plátky, které se po ztuhnutí strhnou včetně chloupků pod nimi.

Doba, než narostou nové chloupky: Dva až šest týdnů.

Výhody: Je to rychlé, levné a k mání skoro všude, včetně kadeřnictví přes ulici. Nebo se to dá dělat i doma.

Nevýhody: Vhodnější spíše pro světlejší chloupky a ne tak hrubé, ale měly by být dlouhé asi půl centimetru. Vosk může způsobit vyrážku, ale jen krátkodobě. Opětovný růst je celkem rychlý.

Cena: 70- 150 Kč

4. Depilační krém

Co je to? Krém, který se nanese na obličej a nechá pár minut působit, potom se odstraní a s ním i chlupy. Chemikálie obsažené v těchto krémech zničí kreatin vlasové struktury.

Doba, než narostou nové chloupky: Několik dní až dva týdny.

Výhody: Je to levné, efektivní a aplikovatelné doma – v soukromí a rychle.

Nevýhody: Chloupky narostou rychle, protože dojde ke zničení jen těsně pod pokožkou – nejde to do hloubky. Chemikálie můžou podráždit citlivou kůži, navíc při opětovném růstu může dojít k zarůstání chloupku.

Cena: cca 100- 150 Kč

5. Navlékání

Co je to? Jedná se o starobylou metodu epilace oblíbenou hlavně ve Velké Británii. Praktický lékař při ní zauzluje chloupky speciální nití a pak je vytrhne i s kořeny.

Doba, než narostou nové chloupky: Dva až šest týdnů.

Výhody: Je to čistě přírodní, rychlá, levná a efektivní metoda. Po nějakém čase chození na sezení by měly chloupky dokonce přestat růst.

Nevýhody: Nalézt doktora, který tohle umí, může být obtížného.

Cena: cca 80-250 Kč

6. Elektrolýza

Co je to? Jemné chloupky dostanou něco jako elektrický šok. Přes speciální jehly se jim přestane dostávat kyslíku a krve, takže zahynou.

Doba, než narostou nové chloupky: Po několika sezeních napořád.

Výhody: Výsledky jsou dokázané, chloupky už opravdu růst nebudou. U světlých chloupků je to tudíž efektivnější než laser či IPL.

Nevýhody: Jedno sezení trvá dlouho. Než odborník odstraní chloupky nad rtem, může mu to trvat i deset hodin. Navíc aby se chloupky už nikdy nevrátily, může to zabrat i víc než tucet takových sezení. Metoda je bolestivá.

Autor: INT, lena