Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak slaví Velikonoce herci Ulice? Modřiny na zadku a smrdutá koupel

  • 18. dubna 2022 | 06:00

    Herci seriálu Ulice mají své rodinné tradice, které o Velikonocích dodržují. Někteří je mají rádi, jiní na Velikonoce vzpomínají s hrůzou a bolavou zadnicí. Zajímá vás, kdo se doma zamyká před koledníky, kdo neumí plést pomlázku a kdo nosí na koledu kytaru a hraje sousedům?

  • Karolína Lipowská jako Anežka Klímová

    Jak vypadají vaše typické Velikonoce?

    My už jsme je docela dlouho neslavili v tom tradičním módu. Rodiče pochází ze severní Moravy, kde se toho úplně nebojí, takže Velikonoce považuji za docela šílený svátek. Často jsem skončila v ledové vaně nebo v bazénu, postříkaná směsicí nejrůznějších smradlavých voňavek a samozřejmě hrozivě seřezaná pomlázkou. Vždycky jsme vymýšlely s holkama z rodiny různé strategie, jak se tomu vyhnout, ale většinou žádná z nich nevyšla. Upřímně, tento svátek nepatří k mým nejoblíbenějším.

    Je něco, co vás na Velikonocích přece jen alespoň trošku baví?

    Ale jo. Já si jen tak stěžuji, ale mám vlastně na Velikonoce docela hezké vzpomínky. Mamka vždycky vyzdobí celý dům a se ségrou se vyžíváme ve zdobení vajíček. Přistupujeme k tomu umělecky a snažíme se o vysoce originální výtvory. (směje se)

    Jak plánujete slavit letos?

    Rodiče chtějí jet do Alp a ségru čeká maturita, takže ani letos nebudeme slavit tradičně.

    Video se připravuje ...
    Velikonoční pondělí v Ulici: Náruživí koledníci, prozrazená tajemství a trapasy • VIDEO: tv Nova

  • Filip Čapka jako Vítek Klíma

    Jak letos plánujete oslavit Velikonoce?

    Letošní Velikonoce poprvé po delší době oslavím naplno. Plánuji si je užít hned z několika důvodů. Myslím, že už si všichni zasloužíme sluníčko a teplo, protože mráz jde z Kremlu. Také si konečně odpočinu, protože jsme s mou skvělou webdesignérkou právě dokončili můj první web pro akrylové obrázky, jejichž malování je aktuálně mou velikou vášní. Mám z toho webu tak velkou radost, že si ho několikrát za den otevřu a dívám se na něj. A to už zdaleka nejsem tak sebestředný, jak jsem býval.

    Jak tradičně slavíte Velikonoce?

    Jakoby ne úplně tradičně. Máme doma výzdobu, to jo. Nicméně moje holky Velikonoce nerady, takže se zamykají a s pomlázkou doma nechodím. Jestli je to dobře, nebo špatně, nemůžu říct, je to volba každého. Velikonoce jsou pro mě bez patosu obrovským symbolem zrození, jara, slunce a tepla. Čím jsem starší, tím víc mě zima drtí. Takže první dny zalité sluncem jsou pro mě po zimě naprostým balzámem.

    Umíte uplést pomlázku?

    Já jsem to uměl, ale už to zase neumím. Bezpochyby je to velká zábava. A když ten proutek dáte do země nebo do vody, tak vám vyroste. To je přece úžasný. Zrovna dokonce zvažuju, že bych si dal na zahradu takovou tu pravou českou vrbu. Možná i s vodníkem!

    Jak vzpomínáte na Velikonoce z dětství?

    Vždycky jsme je trávili s maminkou a tatínkem ve Smilovicích. Tím jsme zahajovali chalupářskou sezonu. Začínaly růst první trávy, konvalinky a moc hezky to tam vonělo, na rozdíl od Ostravy. Naopak nerad vzpomínám na to, že jsem musel povinně obejít sousedky s proutkem, to mě nebavilo. Raději bych si tenkrát hrál v lese nebo v kravíně. Později přišlo období, kdy mě to chvíli bavilo, protože jsme chodili s klukama a další tři dny jsme si ani jeden nepamatovali. To byla ta další fáze. Ale i o tohle kouzlo už jsem přišel, protože nepiju. Dnes je to u mě především o mně, je to hodně o slunci a teplu.

    A co nějaké velikonoční dobroty?

    Beránek bude! Naše adoptivní babička Stáňa určitě upeče beránka a asi mi i udělá své naprosto senzační řízky.

    Video se připravuje ...
    Tento týden v Ulici: Karlino prozrazení a Mirkův radikální řez • VIDEO: tv Nova

  • Hana Baroňová jako Iva Klímová

    Baví vás Velikonoce?

    Určitě mě baví Velikonoce. Moc ráda vyrábím a tvořím různé dekorace, takže Velikonoce jsou pro mě další příležitostí, jak tematicky vyzdobit dům. Ráda zdobím vajíčka a z nich vytvářím nejrůznější dekorace. Také dělám kytičky z prvních jarních květin.

    Máte nějakou oblíbenou techniku zdobení vajíček?

    Moc ráda sbírám kvítky a lístečky, ty připevním na vajíčka nitkou a pak je barvím v odvaru z cibule. To vypadá moc pěkně.

    Máte nějaké rodinné velikonoční tradice?

    Býváme většinou na chalupě. Taťka vstane většinou dřív než já s mamkou, aby si připravil vlažnou vodu s čerstvými větvičkami jalovce. Pak nás vzbudí se slovy „je tady šmigrust!“ a tím jalovcem nám lehce pohladí nohy, ruce a zátylek. Trochu to štípe, ale říká se, že je to zdravé a pomáhá to proti revmatu. Sama cítím, jak to mému tělu lahodí. Pak mi lehce omyje obličej tou vlažnou vodou a během toho odříkává Hody hody. Někdy mě i popráší pánskou kolínskou. Takhle jsme slavili, když jsem byla malá, a stále se snažíme většinu tradic dodržovat.

  • Anežka Rusevová jako Vendula

    Slavíte Velikonoce – a popřípadě jak?

    Velikonoce se snažím slavit alespoň symbolicky. Většinou je trávím na chalupě, a protože je jaro, tak mám i hodně práce na zahradě. To k tomu patří. Snažím se vždy nabarvit i nějaká vajíčka, když zapomenu koupit barvy, tak je nabarvím alespoň v cibulové slupce. Na vesnici koledníci totiž pořád chodí, takže pro ně musím mít připravenou koledu!

    Máte nějakou velikonoční vzpomínku, která vám utkvěla v paměti?

    Jako děti jsme chodili na koledu po okolních vesnicích. Byla nás pořádná parta. Jednou jsme vyšli asi v deset ráno a vrátili se okolo deváté večer. Rodiče už o nás měli strach. Nevím, kolik jsme tenkrát ušli kilometrů, ale vím, že jsme přinesli asi 300 vajec natvrdo.

  • Rosťa Novák jako Luboš

    Blíží se nám Velikonoce, slavíte je?

    Dodržujeme rodinné tradice. Mám tři vnuky a ti vždycky babičku vyšlehají. To k tomu prostě patří. Tradičně také celá rodina společně barví vajíčka.

    Máte nějakou oblíbenou techniku?

    Ano, barvíme je v cibuli společně s lístky a trávou. Vždycky je nádherné to překvapení po rozbalení, co z toho vzejde. Jsou taková nádherně batikovaná.

  • Veronika Čermák Macková jako Magda

    Slavíte Velikonoce?

    Přiznám se, že od té doby, co nežiji s rodiči, tak se mi tento svátek vyhýbá. Velikonoce jsem slavila hlavně jako dítě. To k nám chodili strejdové ze všech koutů a lili na nás ty nechutné smradlavé parfémy. To se nedá zapomenout.

  • Ondřej Studénka jako Prokop

    Slavíte Velikonoce?

    Ano, pocházím z Moravy a tam se snažíme tradice držet. Velikonoce mám rád, je to hezký svátek. Určitě letos půjdeme moc rádi na pomlázku.

    Máte nějakou speciální velikonoční tradici?

    Většinou beru s sebou na pomlázku i kytaru a společně při každé návštěvě zpíváme jednu či dvě velikonoční písně. Když jsem byl malý, pamatuji si, že jsme sprchovali děvčata. To je takový silný zvyk, možná víc na Slovensku než tady.

Diskuse ke článku
.