Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mlčeti zlato aneb Tohle nikdy těhotné ženě neříkejte

To, že je žena těhotná neznamená, že už není tou, co bývala. Nezapomínejte na to, že je to stále ta žena, jen má teď břicho.
6. března 2014 | 06:00

 „Jsi tlustá nebo těhotná?“ zeptal se mě na začátku těhotenství můj kamarád a já pochopila, že musím s pravdou ven. Netušila jsem ovšem, že to ne mě, ale mému okolí se splaší hormony…

Čím více mi roste břicho, tím úměrně narůstají i hloupé dotazy, dobře míněné rady a také poznámky mého okolí, které mě někdy vytáčejí jako rudý prapor býka. Vedle osahávání břicha, které narušuje osobní prostor každé ženy, je tu ještě pár věcí, které nás vytáčejí do běla.

Tak jak je, maminko?
Z vlastní zkušenosti musím říci, že i když se na svého prvního potomka neskutečně těším, nemám pocit, že bych ztratila vlastní jméno tím, že se mi v břiše spojilo pár buněk. Pokud tedy nechcete dotyčnou těhulku naštvat, neoslovujte ji „maminko“, to nechte na doktorech, sestřičkách a porodních asistentkách, vy prostě používejte jméno.

Těhotenství
Autor: Shutterstock.com
Tobě teda rostou prsa…..
Ano, v těhotenství rostou prsa a není potřeba na tuto skutečnost poukazovat a ptát se, jestli už si těhulka musela koupit větší podprsenku. Popravdě, co je komu do toho. Takže pro vaše vlastní dobro, nechte prsa prsama a povídejte si o úplně normálních věcech.

Teď už nic neoblékneš, viď?
Mám někdy pocit, že na tuto otázku se mě ptají jen škodolibé kamarádky, které jsou hubené jako lunt, nebo naopak ty, které ani deset let po porodu nezvládly zhubnout. Netěhotné kamarádky se také nebudete ptát na to, kolik váží, tak se proboha neptejte ani té v očekávání. I těhotná žena zůstává ženou a svoji váhu si raději nechá pro sebe.

Těhotenství
Autor: Shutterstock.com
To když jsem byla těhotná já….
Je fajn, vyměnit si informace, dozvědět se něco o těhotenství od zkušenějších kamarádek, ale proboha, proč poslouchat věty typu „To když jsem byla těhotná já, přibrala jsem jen 10 kilo,“ „ To když já jsem čekala Mirečka, neměla jsem na obličeji ekzém,“ a podobné nesmysli, které těhulku přivádějí nejen k šílenství, ale také do stavu paniky, jestli je u ní vše tak, jak má být.

Těhotenství
Autor: Shutterstock.com
Když byla těhotná Jana, tak do 8. měsíce běhala…..
Když vám své zážitky sdělují kamarádky, které nějakém to dítě porodily, může vás to štvát, ale budiž. Když vám ale začne radit chlap, je to na pohlavek. Onehdy mému muži jeho kamarád vyčítal, že kvůli tomu, že mi je špatně, nepřijdeme na večírek a toto spílání završil větou, že ta jeho až do 8. měsíce v klidu jezdila na festivaly, takže já ať s tím tolik nenadělám….. Snad každý průměrně inteligentní člověk, který vychodil alespoň 5 tříd, musí vědět, že na těhotenství není příručka, podle které se ženy cítí. Vážení pánové a ostatní chytrolíni, každá těhulka se cítí jinak a tak pokud jste nerodili, neraďte.