Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Gynekolog: Sex v těhotenství je bezpečný, rizikem je spíše věk!

Obecně je sex v těhotenství bezpečný a není důvod si ho odpírat.
29. ledna 2014 | 06:00

Tragicky skončily sexuální radovánky pro těhotnou ženu (†46) z Prahy. Proč ale zkolabovala během milování s partnerem? Je sex v těhotenství skutečně životu nebezpečný? Zeptali jsme se přímo odborníků.

Smrt ženy ve vysokém stádiu těhotenství rozpoutala diskuzi o tom, proč vlastně zemřela a zda je sex v těhotenství bezpečný. Vypadalo to totiž, že právě sexuální radovánky se jí a jejímu nenarozenému dítěti staly osudnými. 

"Mohla to být embolie. Ta je buď vrozená, nebo tvorbu krevní sraženiny může způsobit menší pohyblivost. A v těhotenství se riziko zvyšuje. Pohlavní styk ale nemá na embolii žádný vliv, může ji vyprovokovat jakákoliv tělesná aktivita," okometoval tragický případ sexuolog Radim Uzel.

S tím, že tragickou smrt těhotné ženy z Ukrajiny nemohl zapříčinit sex, souhlasí i MUDr. Jan Šulc, vedoucí lékař z Centra reprodukční medicíny GEST. Podle něj nemohla být žena zdravotně v pořádku. A těhotenství v jejím věku bylo víc než riskantním rozhodnutím.

"Vzhledem k vyššímu věku ženy nešlo podle mého názoru o přirozené početí. Těhotenství zřejmě bylo výsledkem umělého oplodnění z darovaných vajíček," myslí si gynekolog.

"Kolem pětatřicátého roku u žen začíná plodnost klesat a po čtyřicítce je spíše výjimečné, když otěhotní přirozenou cestou. Nad 45 let je pak šance na otěhotnění z vlastních vajíček extrémně nízká," řekl nám Šulc.

"Pokud ale žena skutečně podstoupila umělé oplodnění, měla být před zákrokem důsledně vyšetřena internistou. Ten by měl posoudit, zda je vůbec k těhotenství zdravotně způsobilá. V jejím věku je totiž tenhle stav skutečně rizikový," dodal.

Sex v těhotenství si odpírat nemusíte

Obecně je sex v těhotenství bezpečný a není důvod si ho odpírat. Pokud tedy nemáte rizikové těhotenství nebo vám ho kvůli krvácení či jiným problémům lékař výslovně nezakázal. Děloha je totiž umístěna dostatečně daleko od pochvy, takže se nemusíte bát, že by váš partner mohl nenarozenému dítěti ublížit. Plod v ní je chráněn lépe, než si myslíte. Plodová voda, která ho obklopuje, působí doslova jako ochranný polštář.