Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chcete snadný porod? Víme, jak na to!

I porod si můžete usnadnit správnou přípravou.
28. března 2014 | 12:00

Pokud jste prvorodička, určitě vás děsí příběhy o nastřihávání hráze, o používání vakuové pumpy nebo porodnických kleštích. Pokud se chystáte porodit podruhé, určitě ráda byste, aby se to stalo pokud možná nejpříjemněji a s co nejmenšími následky. Víme, co vám zaručeně pomůže!

Vlastně to není úplně převratná novinka, podobnou věc k procvičování hráze a posilování svalů pánevního dna používají už od pradávna porodní báby v Africe. Jen k tomu nepoužívají sofistikovéné předměty, ale vhodně tvarovanou tykvi. Vy se nemusíte poohlížet v zelenině. Na cvičení ke snadnému porodu totiž existuje balonek Epi-no.

"Když jsem si sestavovala porodní plán do porodnice, ptala se mě porodní asistentka, jestli cvičím s balonkem epi-no," vypráví dvaatřicetiletá Barbora, která nedávno porodila své druhé dítě. "Vůbec jsem nevěděla, co to je. Mylně jsem se domnívala, že se jemná o takový ten velký míč, na kterém se sedí. Překvapilo mě, když to nakonec byl malý, vyfouklý balonek ze silikonu s ruční pumpou. Právě s ním jsem měla následující tři týdny cvičit," popisuje.

Těhotná žena
Autor: Shutterstock.com
K čemu je to dobré

Onen balonek vyfouklý  zavádí přímo do pochvy, kde jej mírně nafouknete a pak jej za sebe vypuzujete. Čím déle s balonkem cvičíte, tím snadněji, bezbolestněji dokážete ze sebe vytlačit čím dál větší balonek. Postupným napínáním a posilováním svalstva a tkání se celá oblast pánevního dna posiluje a stává elastičtější. "Díky tomu, že jsem s ním cvičila pravidelně a procvičovala s ním důležité svaly k porodu, vůbec mě nemuseli bolestivě nastřihávat jako při prvním porodu," líčí Barbora. K nástřihu nebo k poranění totiž dochází až u dvou třetin rodiček. Následkem poranění mohou být záněty, jizvy, bolesti při stolici a rovněž bolesti při sexu. Pozdějším následkem pak může být inkontinence nebo výhřez dělohy.

Epi-no
Autor: www.lehkyporod.cz
Balonek budoucím rodičkám pomůže navyknout si na pocit tlaku na konečník, dává pocit jistoty, že zvládnou vytlačit i dítě s větší hlavičkou a čím déle s balonkem cvičí tím víc jsou sebevědomější a postupně mizí i strach z porodu. A co si budeme povídat, právě on nebo jinak řečeno psychika, má občas nejzásadnější vliv na samotný porod. "Já všem svým klientkám doporučuji s balonkem cvičit, je to nejlepší příprava na porod," říká k tomu porodní asistentka Jitka Tichá. "Ideální je, když začnete tři týdny před porodem a po dvou týdnech  cvičení jste schopna nechat vyklouznout z pochvy balónek nafouknutý na zhruba 8-10 cm," radí.

Balonek se dá koupit v nejrůznějších kamenných i internetových obchodech nabízející potřeby pro těhotné. Nebo se dá zapůjčit od porodní asistentky či duly. V tomto případě samozřejmě doporučujeme používat z hygienických důvodů kondom.

Autor: ali