Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dětský psycholog: Ve dvou letech do školky? Pro děti brzy, pro rodiče vysvobození

Dostat dítě do státní školky natož jeslí je nadlidský výkon.
12. března 2014 | 15:15

Dát dítě do školky ve dvou letech nebo ještě dříve? Raději ne, radí odborník. Návrh ministra Jiřího Dienstbiera garantovat místo ale vítá. Rodiče by měli mít právo se svobodně rozhodnout, zda budou doma nebo ne.

Dostat dítě do státní školky natož jeslí je nadlidský výkon, v nestátních zařízeních se přitom platí mnohonásobně vyšší částky. V Praze není výjimkou, že se vyšplhají nad 15 tisíc korun měsíčně, pod osm tisíc se nedostanete. Z návrhu Jiřího Dienstbiera jsou rodiče vesměs nadšení. Co na to odborníci?

...
Autor: profimedia.cz
Jisté místo v předškolních zařízeních pro děti od dvou lety by podle psychologa Václava Mertina z katedry psychologie Univerzity Karlovy mělo být chápáno jako právo, nikoliv jako povinnost. Varianta, že dvouleté dítě navštěvuje pět dní v týdnu na osm hodin školku je totiž podle něj naprosto nevhodná a je lepší, aby dítě zůstalo doma s rodiči.

Svobodné rozhodnutí

„Nikdo sice nemá právo brát rodičům nárok na svobodné budování kariéry, je ovšem v takovémto případě potřeba zvážit nutnost si děti vůbec pořizovat,“ řekl odborník. Podle Václava Mertina je pak ideálním věkem pro začátek předškolní docházky zhruba třetí rok života dítěte, ale nebrání se ani možnosti počkat až do čtyř let věku, kdy už je naopak kolektiv vrstevníků více než vítaný.

...
Autor: profimedia.cz
I přes to ale podle něj návrh Jiřího Dienstbiera dobrým řešení, rozhodně lepším než návrh ministra školství Marcela Chládka zavést v mateřských školách povinný poslední ročník pro všechny děti. „Rodiče by přicházeli o možnost se svobodně rozhodnout o výchově dítěte,“ uzavírá Mertin.

Každé dítě je jiné

Pětatřicetiletá Jana Morávková z Prahy ale s názorem psychologa nesouhlasí. Podle ní záleží také na osobnosti dítěte, jak se v kolektivu cítí. „Obě moje děti byly rády, že konečně mohou trávit čas v partě svých vrstevníků,“ uvedla. Psychologové se také shodnou na tom, že pro děti je nejdůležitější, aby v rodině cítili jistotu. Pak pro ně není problém chodit do jeslí klidně od roku.

...
Autor: profimedia.cz
Dítě by především nemělo zažívat stres. A jesle pro něj můžou být menším problémem, než když si ho budou rodiče během dopoledne předávat v práci a odpoledne ho dají k babičce, kterou třeba nemá navíc moc v oblibě. Stejně tak je mnohdy je lepší dát dítě do jeslí, než ho během dne stále okřikovat, protože se sápe na notebook, kde má maminka nebo tatínek právě rozdělanou prezentaci na důležité jednání.

Autor: brig