Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čtyři v tom: Oblíbený seriál ze života skutečných těhulek je zpět!

Video se připravuje ...
K zachycení intimnějších okamžiků ze soukromí rodin využívali hrdinky a jejich partneři opět malé kamery, na které natáčely své videodeníky.
VIDEO: ČT / střih Adam Balažovič
23. února 2014 | 06:00

Čtyři těhotenství, čtyři porody a devět měsíců, které změnily život čtyř mladých žen. I v druhé sérii populárního dokumementárního seriálu můžete sledovat události kolem narození dítěte v sociálně kontrastních rodinách.

Čtyři mladé ženy spojuje termín porodu v roce 2013, ale jejich postoje k mateřství i postavení ve společnosti jsou zcela odlišné.

Filmový štáb zachycuje okamžiky radosti i strachu "čtyř v tom" a klíčové události kolem narození jejich dětí.

Nejblíž porodu je televizní producentka Kamila z Brna. Plánuje, že na mateřskou místo ní nastoupí její nekonvenční manžel Martin. Lesbicky orientovaná fotografka Kristýna z Prahy bude muset spoléhat jen na sebe. Dítě počala neplánovaně s kamarádem a partnerku momentálně nemá. První miminko čeká i osmnáctiletá gymnazistka Bára z Mostu. Spolu s přítelem Mílou tak procházejí dosud nejtěžší zkouškou svého života i vztahu. Jediná Veronika z pražských Běchovic už jedno dítě má – je na mateřské s nevyléčitelně nemocnou dvouletou Amálkou. S manželem Martinem čekají první společné miminko…

Jejich příběhy můžete sledovat od 23. února každou neděli vždy od 20:00 hodin na ČT2.

Hrdinky se představují

Lesbička Kristýna (27)

Lesbička, která žije sama, se o konkurzu na Čtyři v tom dozvěděla od bývalé spolužačky. „Upřímně už nevím, proč jsem se tenkrát vlastně přihlásila. Ale bylo to jedno z mých nejlepších rozhodnutí v životě,“ říká. Na konkurz ale nakonec nepřišla, protože ji odradila podmínka tvůrců, aby s natáčením souhlasil otec dítěte. Nakonec se s režisérkou a scenáristkou sešla k rozhovoru v jedné pražské pivnici a svolila k obhlídce u své rodiny. „Je pravda, že jsme uvažovali i o lesbickém páru, ale nakonec jsme se rozhodli pro Kristýnu, protože jsme z ní cítili obrovské odhodlání všechny překážky překonat a velikou energii,“ vzpomíná režisérka Markéta Ekrt Válková. Na poslední chvíli se tak právě Kristýna stala čtvrtou hrdinkou seriálu a je za to moc ráda. Ač je sama spíše samotářská, se štábem seriálu se sblížila a přirostl jí k srdci. „Čím dál víc jsem o nich přesvědčena, že jsou to báječní lidé a docela mě mrzí, že se naše cesty teď rozdělí, doufám, že tomu tak nebude,“ říká. Natáčení jí podle jejích slov vzalo spoustu nervů, ale také jí pomohlo se vyrovnat s vlastním těhotenstvím. „Dostala jsem tím zpětnou vazbu, jestli jsem vůbec udělala dobře, že jsem si dítě nechala. Dalo mi to jistotu,“ říká. V náručí láskyplně drží nyní pětiměsíčního spícího syna Eliáše, kterého vychovává sama, v domácnosti sdílené jen se dvěma psy a dvěma kočkami.

Manažerka Kamila (33)

Byl to oříšek, najít pro seriál nastávající matku z řad manažerek, které se chtějí po šestinedělí vrátit do práce. „Věděli jsme, že nás tenhle typ postavy zajímá a přitom ženy s vysokým společenským postavením si svoje soukromí velmi střeží,“ vysvětluje scenáristka Irena Hejdová. Kamila je v třiatřiceti letech v seriálu nejstarší rodičkou a v ČT nejmladší kreativní producentkou. Do konkurzu se přihlásila s ostychem, jestli kvůli svému zaměstnání v ČT nebude považována za protekční zájemkyni. „Moje motivací ale bylo říct nahlas a hlavně ukázat, jak může fungovat model pracující matky a pečujícího otce,“ vzpomíná Kamila na první impuls. A její manžel Martin byl pro. „Kamila obvykle natáčí jiné lidi, tak mi přišlo zajímavé, že bude na druhé straně kamery. A já jsem si také chtěl užít roli toho pozorovaného,“ směje se Martin, když si vybaví den konkurzu. Přestože si tihle manželé z Brna v životě i v seriálu prohodili tradiční role, což přineslo během roku řadu napínavých situací, svůj příběh považují z těch čtyř za nejpohodovější. V sedačce vedle Kamily se právě vzbudil šestiměsíční Filip a zívá. „Jsme moc rádi, že ho máme, život s ním je senzační,“ říká jeho pyšná matka.

Obdivuhodná Veronika (24)

Veronika přijela na seriálový konkurz s manželem Martinem, v kočárku měli tehdy dvouletou Amálku, která je nevyléčitelně nemocná a vyžaduje hodně péče. „Přihlásili jsme se kvůli ní, aby lidi viděli, že se to dá zvládnout,“ vybavuje si Martin a Veronika přitakává: „Chtěli jsme divákům ukázat, že je možné mít druhé dítě i vedle dítěte s fatálním postižením, že to není nereálné a že to v pohodě zvládáme.“ Energičtí mladí manželé z pražských Běchovic na tým seriálu zapůsobili svou lidskou zralostí a humorem navzdory všemu. Bylo jasné, že až se jim narodí první společné dítě, syn Tobiáš, naše kamera bude při tom. Dokumentární štáb doslova přijali do rodiny a během natáčení byli naprosto otevření: „I když se v našich životech objevily nějaké stresy nebo těžké chvíle, nepřekáželi, nevadilo mi, že to vidí, byla to naopak podpora,“ rekapituluje Martin. Stejně jako ostatní hrdinové natáčeli dění u sebe doma na malé kamerky. Do natáčení se nadšeně zapojil i další příbuzní, nejvíc Martinův patnáctiletý bratr Romča a nyní sedmiletý syn Matěj z předchozího vztahu. Aktuálně čtyřměsíční Tobiáš v Martinově náruči je nápadně podobný oběma svým rodičům a hlasitě se dožaduje pozornosti. „V noci spí až do pěti, přes den chce zábavu, sám si sedá a pase koníčky, žvatlá...“ vypočítává nejnovější úspěchy hrdě jeho tatínek.

Studentka Bára (18)

Bára se do Čtyř v tom přihlásila jako teprve osmnáctiletá nastávající matka na rizikovém těhotenství. „Barča viděla upoutávku v televizi a tak jsme si řekli, pojďme do toho. Byl to hec, chtěli jsme to prostě zkusit,“ říká Bářin manžel Míla a Bára souhlasně přikyvuje. „Říkala jsem si, že se určitě přihlásí spousta lidí a že je minimální šance, že vyberou právě nás,“ doplňuje. Mladá dvojice z Mostu nakonec tým seriálu zaujala už na konkurzu, jak vzpomíná režisérka Markéta: „Mezi Bárou a Mílou to neustále jiskří. Je z nich cítit radost ze života a sebe navzájem. A to je hlavní síla, která jim pomáhá vše překonávat. Chtěli jsme být s kamerou u toho,“ říká. Během půlročního natáčení stihla Bára s Mílou spoustu významných životních událostí a tak dnes říkají, že jim i účast v seriálu pomohla dospět. „Posunuli jsme se za toho půl roku o level dál,“ říká Míla. Na klíně přitom chová dnes tříměsíčního Jakuba, takže úplně nejmladší seriálové dítě. „Ale je šikovný a ostatní rychle dožene – už se umí smát, broukat si, cucat si ruku i pást koníky a otáčet se,“ říká Bára.