Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vysněná trojčata: Vegetariánka začala jíst maso a po 10 letech snažení otěhotněla

3. září 2013 | 13:08

Nekonečných deset let snažení, dvě neúspěšná umělá oplodnění, potrat. Tím vším si musela zoufalá mladá žena projít. Lékaři jí oznámili, že děti nikdy mít nebude. Teď je vegetariánka Laura Dixon (34) šťastnou maminkou trojčat. Stačilo jen zařadit do svého jídelníčku bílkoviny.

Dlouhých deset let se čtyřiatřicetiletá zapřísáhla vegetariánka snažila otěhotnět přirozenou cestou. Bezúspěšně. Rozhodla se proto pro umělé oplodnění. První IVF cyklus selhal, když se u ní objevilo nebezpečné zduření vaječníků a léčba musela být ukončena. Druhý pokus byl úspěšný. Zmrazená vajíčka se uchytila a Laura byla konečně těhotná. Radost však záhy vystřídalo zoufalství. V osmém týdnů totiž potratila.

Lékaři odhalily, že trpí syndromem polycystických ovarií a endometriózou. Laura proto podstoupila dvě laparoskopie a doufala, že se vše podaří dát do pořádku. Obě však byly neúspěšné. Oznámili jí, že se bude muset smířit s tím, že zůstane bezdětnou.

Vysněná trojčata dělají manželům Dixonovým radost.
Autor: profimedia.cz

Přesto podstoupila i poslední, třetí pokus. I toto těhotenství však od počátku provázely komplikace. Objevil se u ní syndrom nadměrné stimulace vaječníků. Stav, který obvykle vede k potratu. Zoufalá Laura se ale rozhodla bojovat!

"Když se na ultrazvuku objevila tři srdíčka, vzpomínám si, jak jsem jen vykřikla: 'Ach, to ne!' a začala plakat. Myslela jsem na to, že možná ztratím všechny. Poté, co jsem potratila jedno dítě, byla jsem přesvědčená o tom, že nikdy nebude schopná odnosit tři," vzpomíná.

Vegetariánka se neúspěšně snažila otěhotnět dlouhých deset let. Až když do svého jídelníčku zařadila maso, umělé oplodnění se zdařilo.
Autor: profimedia.cz

V té době byla zapřísáhlou vegetariánkou. Maso v životě neochutnala. Tělo si však zřejmě samo řeklo o to, co mu scházelo. "Najednou jsem měla hroznou chuť na maso. Přestože jsem ho nikdy ani neochutnala, najednou jsem po něm toužila. Spořádala jsem v té době asi šest masitých jídel denně," říká a dodává:

"Všechno to už mám v takovém mlhavém oparu. Pamatuji si jen, že ty chutě byly tak silné, že jsem se v noci probudila a manžel se musel obléci a okamžitě mě dovézt do non-stop rychlého občerstvení, kde jsem si dala kuře a hranolky."

Laura je teď proto přesvědčená, že tělo k úspěšnému těhotenství a správnému vývoji plodu prostě bílkoviny potřebuje. "Myslím, že jen díky nim jsem teď šťastnou maminkou báječných trojčat."

Vychovávat trojčata je poměrně nákladná záležitost.
Autor: profimedia.cz

Syndrom polycystických ovarií ovlivňuje správnou funkčnost vaječníků. Způsobuje růst cyst ve vaječnících, které zastaví pravidelné uvolňování vajíček, a způsobí, že tělo produkuje vysokou hladinu tzv. "mužských hormonů androgenů".

Ovariální hyperstimulační syndrom se může objevit po užití léků, které stimulují funkci vaječníky. Způsobí, že vaječníky doslova "nabobtnají" a produkují příliš mnoho folikul. Mezi příznaky patří nevolnost, zvracení, bolesti břicha a nadýmání. V závažných případech může být život ohrožující, protože může způsobit krevní sraženiny v tepně nebo žíle, dysfunkce jater a ledvin a potíže s dýcháním.