Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vzkaz z dělohy: Neboj mami, dobře to dopadne!

5. ledna 2011 | 05:29

Typickým gestem na ultrazvuku dokázal nenarozený Owen uklidnit nastávající maminku Louisu. Když třicetiletá žena vztyčené prstíky uviděla na monitoru, veděla, že tentokrát vše dobře dopadne.

Po třech prodělaných potratech byla Louise silně traumatizovaná. Když otěhotněla po čtvrté, věřila, že své vytoužené dítě donosí. Doufala v nějaké pozitivní znamení. To přišlo v jednadvacátém týdnu těhotenství. Dokonce přímo od jejího nenarozeného syna.

Během vyšetření se na monitoru objevil všeříkající obrázek. Miminko v děloze ukázalo typické vítězné gesto v podobě písmene V. "Okamžitě jsem věděla, že tentokrát bude všechno v pořádku. Prostě jsem to cítila,' řekla Louisa (30). "Bylo to velmi potěšující."

658646:gallery:true:true

Potraty jí braly sílu

Louisa se svým partnerem Danielem netušili, že by mohla mít problémy s plodností. Jejich první syn Samuel se narodil v červnu 2007. Vážil 3,80 kg a byl úplně zdravý. Těhotenství i porod proběhly bez jakýchkoliv komplikací. Po roce proto chtěli malému Samovi pořídit sourozence.

Žádné těhotenství však nevydrželo déle, než tři měsíce. Po třech tragických potratech Louisa prodělala sérii vyšetření. Specialisté diagnostikovali syndrom polycystických ovarií - onemocnění charakterizované tvorbou cyst ve vaječnících. To je častou příčinou poruch plodnosti a je spojeno s vyšším rizikem potratu.

Vytoužený druhorozený syn dal jasné znamení

Louisa dostala léky a brzy znovu otěhotněla. Pozitivní těhotenský test jí radost udělal loni v březnu. Vzápětí však přišly obavy, zda vše nedopadne jako v předchozích případech. "Každý den jsem se bála, že ho ztratím, stejně jako jsem ztratila další tři děti,' řekla Louisa.

V srpnu šla na pravidelné skenování. "Bylo to opravdu pozoruhodné," řekla. "Ležela jsem v klidu na lůžku a sledovala monitor, když dítě najednou zvedlo ručičku a ukázalo znamení vítězství. Lékař nemohl uvěřit svým očím. Za celou svou dlouhou praxi prý něco takového neviděl."

Narodil se kluk jak buk

"Dan byl se mnou a když jsme viděli, co dítě dělá, nemohli jsme se prostě přestat smát. Opravdu mě to uklidnilo. Bylo to, jako kdyby říkal, abychom se o něj nebáli," vzpomíná Louisa. "Vzali jsme si obrázek domů a ukázali ho rodině a přátelům. Každého to pobavilo."

Nastávající maminka se díky gestu nenarozeného syna uklidnila. Začala odpočívat a mnohem víc si těhotenství užívat. Na konci listopadu pak porodila zdravého Owena. Vážil 3,2 kila. "Opravdu se mi ulevilo, že všechno dobře dopadlo," řekla.

Klidné a pohodové dítě

Podle slov rodičů je Owen naprosto uvolněné miminko. Skoro vůbec prý nekopal ani když byl ještě v děloze. "Neuvěřitelně hodný je i teď. Prostě jen tak leží s rukama za hlavou. Je to opravdu klidné dítě," říká šťastná maminka.

"Až bude dost starý na to, aby to pochopil, ukážeme mu naskenovaný obrázek z ultrazvuku. Řekneme mu, jak se mu podařilo uklidnit nás a dát nám najevo, že všechno bude v pořádku.

Autor: Lenka Chvostová, INT