Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ženy s otevřenou myslí mají děti později

Výzkum hovoří jasně. Aktivní ženy mají děti později, neurotičky na ně spěchají.
29. července 2010 | 05:00

Osobnost ženy ji může ovlivnit, když se připravuje na své první dítě. Toto je výsledek nové studie. Institut sociálního a ekonomického výzkumu sledoval šestnáct tisíc matek. Zaměřoval se hlavně na vztah mezi plodností, vzděláním a povahovými rysy.

Výzkum odhalil, že povahové rysy jako svědomitost a upřímnost jsou spojeny s načasováním mateřství. Ženy, které jsou neurotičtější a více extrovertní bývají mladými maminkami.

Vědci rozdělili ženy podle pěti různých povahových rysů na svědomité, neurotické, otevřené, ochotné a extrovertní a také podle toho, v kolika letech měly své první dítě.

Slovo autorky výzkumu

"Ženy s průměrným vzděláním mají první dítě o dva roky později, než ty s menší vzdělaností. To je celkem známá věc. Povahové rysy ale dodaly výzkumu nový směr. Povaha totiž ovlivňuje vzdělání i plodnost," říká autorka studie Lara Tavares a dodává:

"Ženy, které mají otevřenou mysl, mají větší šanci, že nebudou společenským nátlakem mít dítě tolik ovlivnitelné. Tyto z nás mají totiž hodně zájmů a netíhnou tolik k rodinnému životu. Budují si kariéru a odolávají psychologickému nátlaku, že by měly založit rodinu."

Výsledky podle typu povahy

Ženy s otevřenou myslí: Mají vyšší intelekt a tíhnou k rebelskému chování. Chovají se nekonvenčně a to se může projevit i tím, že odkládají své těhotenství.

Ženy, které jsou ochotné a svolné: Těší se, až budou moct pečovat o své děti. Rády se přizpůsobí a jsou zosobněním mateřství. Tyto ženy mívají své první dítě brzy.

Svědomité ženy: Mateřství odkládají. Snaží se udržet si disciplínu a organizovanost.

Extrovertky: První dítě mají v brzkém věku, bývají jako matky velmi důrazné.

Neurotické ženy: Jsou emočně nestabilní. Jako matky bývají úzkostlivé, nejisté a deprimované.

(zdroj: Dailymail.co.uk)

Autor: mivr