Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor: Těhotné ženy, které jí za dva, si ničí zdraví!

Zdravá maminka by během těhotenství neměla přehnaně jíst vše, na o má chuť.
16. července 2010 | 13:23

Přejídání v těhotenství škodí. Podle studií, které uveřejnil britský server DailyMail, by se v požehnaném stavu měla žena snažit přibrat co nejméně. Po porodu ji totiž hrozí obezita a s ní spojené zdravotní komplikace. V praxi podle vědců platí, že žena v očekávání by měla dodržovat stejný jídelníček jako před početím a nenásobit porce. Souhlasíte?

Obezita může vzít až devět let života. Přílišné přejídání, ke kterému těhotenství vyzývá, může způsobit po porodu zdravotní komplikace. Cukrovka, potíže se srdcem, deprese, mrtvice. Dokonce i větší riziko rakoviny.

Zdravá budoucí matka by tedy měla v očekávání o zdraví dbát mnohem více. Nejíst vše, co přijde pod ruku. Místo toho kvalitní výrobky prokládat velkými porcemi ovoce a zeleniny. Jídelníček vyvážit.

Dříve se myslelo, že je ideální, když žena přibere kolem dvaceti kil. Nyní vědci a lékaři objevili, že by matka měla přibrat pouze váhu dítěte a plodové vody. Tudíž něco kolem deseti kilogramů. Budoucí matka by tedy měla cvičit, jíst přiměřeně. Jen během posledních tří měsíců by bylo záhodno, kdyby si denně dopřála o dvě stě kalorií více než obvykle (200 kcal = 1 malý sendvič).

Názory odborníků

Australští vědci, kteří se od osmdesátých let věnují tomuto výzkumu, na začátku pátrání před třiceti lety zvážili stovky žen. Jednačtyřicet procent z nich během těhotenství nabralo normální váhu, třicet tři procent přibralo více kilogramů, než je zdrávo. Čtyřicet procent z žen, které během těhotenství váhu nabraly, má dvacet let po porodu problémy s cukrovkou a další zdravotní komplikace.

"Naše předpoklady byly prokázány. Ženy, které během těhotenství nadměrně přiberou, mají za pár desítek let zdravotní problémy!" Řekl doktor Abdullah Al Mamun z univerzity v Queenslandu.

Philips James, poradce v boji proti obezitě a člen Světové organizace pro zdraví, doktorovi slova podpořil. "Musíme přestat praktikovat babské rady. A tohle je jedna z nich. Není potřeba přibrat během těhotenství dvacet kilo!"

Osmdesát procent pacientů, kteří mají potíže s obezitou, jsou ženy. Většina z nich tvrdí, že nadměrnou váhu přibrala právě při čekání dítěte a kila pak nedokázala shodit.

Stephan Rossner, švédský expert na obezitu vysvětluje: "Ženy byly z historického hlediska odjakživa viděny jako nádoba na dítě. Dodnes se nikdo moc nestará o matčino zdraví během doby, kdy potomka nosí pod srdcem."

Souhlasíte s experty, nebo přílišné omezování může ohrozit matku i dítě víc, než pár kilo přibraných při těhotenství? Diskutujte!

Autor: mivr, amp