Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejmladší matky: Je mi 15 a mám dvouleté dítě!

14. července 2010 | 05:00

Napůl dítě a napůl žena je Magda P. (15) z Jirkova. Obličej má holčičí, její oči se ale nesmějí jako u dívek v jejím věku. Patří k nejmladším matkám v Česku. Otěhotněla, když chodila do šesté třídy. Den před čtrnáctinami porodila dceru Vanesku (2 roky).

Nechtěla se své dcery vzdát, proto volila ústavní výchovu v dětském domově pro obě. Od počátku prázdnin jsou holky zase doma u rodičů. Bydlí s nimi v bytě v domě pro sociálně slabé.

„V domově jsem už nechtěla být,“ řekla Blesku Magda s dcerou Vanesou na ruce. Malou téměř nesundala. Do opatrovnictví Magdu dostal otec Václav (60), i když jeho družka a Magdina matka (50) žije s nimi.Na výchovu obou nezletilých ovšem dohlíží soud.

„V domově jsem se naučila starat o dítě, vařit,“ chválila dívka a netajila starost o celou domácnost, která zůstává na ní. Dodělala základní školu a po prázdninách nastupuje do jirkovského učiliště na obor kuchařka. Tvrdí, že by tříletý obor chtěla dodělat. „Nechci skončit jako moji rodiče,“ dělá si plány.

Další mimino hned tak prý také neplánuje, i když známost má se čtyřiadvacetiletým zedníkem. „Mám antikoncepci,“ argumentuje dívka. Ví, že si zkomplikovala život a předčasně dospěla.

Těhotenské bříško skrývala pod oblečením

Magda otěhotněla v šesté třídě, na přelomu let 2007 a 2008, se spolužákem (17), který k nim do třídy propadl. O těhotenství dlouho nevěděla a bříško pak skrývala pod vrstvami oblečení. Tak dlouho, až bylo pozdě.

On skončil pro nezvladatelnost v ústavní péči a za svůj skutek je soudně stíhán. Stýkají se prý málo, i když rodiny spolu sousedí a s ostatními z jeho rodiny má Magda s dcerou dobrý vztah.

Autor: Helena Lacinová