Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příběhy dětí, kterým jste změnili život!

Fotografie
16. prosince 2010 | 14:19

SRDCE PRO DĚTI: Děkujeme, že pomáháte! Právě díky vám, čtenářům, je projekt Blesku Srdce pro děti tak úspěšný. Peníze, které se během roku scházejí přes dárcovské esemesky i z příspěvků na speciální účet, končí díky Blesku přesně v těch v rodinách, které to tak moc potřebují.

Podívejte se, jak statisíce korun od čtenářů Blesku pomáhaly dětem, které to tak moc potřebují! Na vozíček, biolampy, splnění snu… Tady jeosm  z mnoha příběhů těch, kterým jste i vy letos změnili život!

Největší bojovnice Eliška (6)
Dostala pokojíček od Blesku!

Krásné překvapení čekalo malou Elišku na její páté narozeniny. Má úplně nový pokojíček! Blesk to zařídil v rámci projektu Srdce pro děti pro těžce postiženou dívenku bez části páteře, jejíž příběh sledují čtenáři už skoro dva roky. Eliška má pro spaní, hraní i malování speciálně upravené prostory tak, aby ji její vážný defekt páteře příliš neomezoval. „Nechala jsem ji, aby se sama rozhodla pro barvu. Nejprve chtěla zelenomodrou, ale nakonec jsme se spolu domluvily na světlejší barvě,“ říká Blesku architektka Miroslava Vaverková z Brna, která nový pokoj navrhla. Vše se dělalo na míru, aby Eliška měla pro pohyb a co největší prostor. Největší radost měla zejména z psacího stolu. „Strašně ráda kreslí, dovede malovat i celé hodiny,“ říká maminka Božena.
Eliška se narodila bez spodní části páteře. Podle lékařů neměla nikdy sedět, chodit a vůbec se hýbat. Naprosto jim vytřela zrak a prolomila veškeré medicínské prognózy a bariéry. Obrovská vůle a zvídavost přiměla Elišku pohybovat se pomocí svých rukou. Dokonce hravě zvládne i stojku.

692755:gallery:true:true

Terezka (7) a Tomášek (5)
Biolampy od Blesku jim hojí jizvy

Bojovnice Terezka Galásková z Ostrova na Karlovarsku měla rozštěp páteře, neměla vůbec chodit… Ale bojovala a s pomocí dokáže ujít po svých i několik metrů. Redakce Blesku jí v rámci úspěšného projektu Srdce pro děti zajistila bioptronovou lampu, která jí hojí bolestivé jizvičky. Terezka totiž prodělala třináct operací a její tělíčko je tak samá jizva.

692751:gallery:true:true

Podobnou pomoc zařídil Blesk i pro Tomáška z Brna. Ten kromě biolampy dostal i speciální návleky. Za opařené nožičky může jeho matka. Ta postavila syna do vany s horkou vodou a způsobila mu těžké popáleniny. Za to byla letos i odsouzena!

692758:gallery:true:true

Prokop (10): Rodina na židličku neměla

Když se Prokop Pospíšil narodil, vážil jen 1100 gramů. Postihla ho spastická dětská mozková obrna. Ta zapříčinila nehybnost končetin. Chlapci i rodičům, kteří žijí v Uherském Brodu, Blesk daroval speciální multifunkční jezdicí židličku za 60 tisíc korun! Rodina by si tak drahou židličku dovolit nemohla…
Chlapec nesedí, dokáže se jen plazit, přetočit a opřít se o loket jedné ruky. Židlička mu umožnila správně sedět! „Pro něj má správné sezení mimořádný význam. Nyní se dokáže soustředit jen na činnost, kterou dělá. Když seděl na vozíku nebo obyčejné židli, tak vynaložil velkou energii, aby se na ní udržel. Tělo má rozkolísaný pohyb,“ vysvětlila maminka. Opěrka kopíruje jejich pohyb dozadu a zase se s pohybem vrací do původní polohy. Navíc se díky přídavné desce může třeba i sám najíst…

692757:gallery:true:true

Postižený Láďa (16): Radost z notebooku

Blesk v březnu splnil šestnáctiletému Ladislavu Ševčákovi z Přerova velké přání – pořídil mu počítač a připojení na internet. Kluk po mozkové obrně trpí epilepsií a částečnou hluchotou. „Je to výborný. Můžu si psát s kamarády a s rodinou,“ byl nadšený Ladislav, který právě v době předání slavil šestnácté narozeniny. „Internet by pak pro něj v budoucnu mohla být šance dělat nějakou práci, po tom totiž velmi touží,“ pochvalovala si maminka dárek od Blesku, na který jste přispěli v rámci projektu Srdce pro děti i vy, čtenáři!

692756:gallery:true:true

Okradli ho zloději, pomohla i Lucie Bílá
Lukášek (4) dostal novou sedačku

Lukášek Molnár (3,5) z Liberce dělá mámě Libuši (25) a tátovi Lukášovi (25) jen samou radost. Stále se usmívá, umí dokonce počítat do stovky a zná abecedu! Jenže někde příroda přidala a jinde bohužel ubrala… Lukášek se narodil s epilepsií a dětskou mozkovou obrnou, která postihla nohy. „Lékaři slibují, že jednou chodit bude. Cvičíme a doufáme,“ svěřila se maminka Libuše. Kvůli častému cestování na rehabilitace potřebuje speciální autosedačku a právě tu dostal v rámci projektu Srdce pro děti. Krátce poté však auto i se sedačkou ukradl zloděj! Rodiče neměli peníze na nové. Lukáškův příběh dojal zpěvačku Lucii Bílou, která se přes Blesk s rodinou spojila a věnovala jí 100 tisíc korun na nový vůz.

692753:gallery:true:true

Nemocná Verunka (2)
Na hřejivé podložce je jako v bavlnce

Verunka Vyhnalíková (2) ze Zlínska se od narození pere se životem. Po porodu vážila pouhých 700 gramů. Je nevidomá, postihla ji mozková obrna a epilepsie. Sama se nepohybuje. Uvolňovat ztuhlé svalstvo jí pomáhá teplo. Od jara jí v noci prohřívá celé tělíčko speciální infrapodložka. Ortopedickou sadu za 51 tisíc korun jí pořídil Blesk v rámci úspěšné akce Srdce pro děti. „Vše je jedinečné. Na polštáři se dítě neudusí! Je prodyšný. Je to obrovská pomoc. Radostí jsem brečela. Taková částka byla pro nás nereálná. Všem moc děkujeme,“ plakala dojetím maminka Lenka (30). „Verunka se dříve v noci pořád budila. Nyní spokojeně spinká. Je jako v bavlnce,“ popsala matka.

692750:gallery:true:true

Davidovi (17) nedávali naději
Už jezdí i do školy

Dva dny života dávali lékaři Davidu Šimovi (17). Tehdy mu bylo třináct a praskla mu malá cévka v hlavě. Během operace mu lékaři odstranili v polovinu mozku. Doktoři rodičům sdělili krutou diagnózu: Váš chlapec se už z kómatu neprobere. Naštěstí se mýlili…
Z šikovného kluka se stalo ležící nemluvně. Byl odkázán na umělou výživu. Maminka Libuše Šimová (40) syna odmítla dát do ústavu. Pomohla babička, která odešla do důchodu. David za těch tři a půl roku udělal velké pokroky. Dnes již dokáže sám sedět a přijímat stravu. Mluvit ještě neumí, ale snaží se s okolím komunikovat jinými způsoby.
David se začíná pomalu začleňovat do společnosti. Jednou týdně navštěvuje speciální školu. Připravuje se na to i díky Blesku. Začíná šlapat sám na motomedu, na který mu přispěla i redakce Blesku v rámci projektu Srdce pro děti. Motomed mu pomáhá udržovat pohyblivost a mobilizuje zbytky svalů.

692754:gallery:true:true

Jak můžete přispět i vy?

Pošlete jakoukoliv částku na účet 83297339/0800, pod variabilním symbolem 1234. Přispět můžete i dárcovskou SMS ve tvaru: DMS ZIVOTDETEM na 87777 (cena dárcovské SMS činí 30 Kč).

Autor: red, Klena
Video se připravuje ...