Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nemocná Natálka (4): Jezdí v autosedačce od Blesku

3. srpna 2009 | 05:57

Krutě si zahrál osud s Dagmarou Braunfuchsovou (30) a Petrem Weissem (32) z Chodova na Karlovarsku. Pár minut po narození jejich dcerky Natálky (dnes 4) jim totiž lékař oznámil: Dcera má rozštěp páteře!

A začal boj s tímto postižením, ve kterém rodičům výrazně pomohli i čtenáři Blesku. Ti posílají peníze do projektu Blesk Srdce pro děti a část z nich posloužila k zakoupení speciální autosedačky pro Natálku.

Těhotenství Dagmary probíhalo normálně. I přesto se Natálka narodila s vážnou nemocí. Lékaři jí diagnostikovali meningomielocoelu, tedy rozštěp páteře. Hned jako miminko musela Natálka podstoupit dvě operace. Ty se sice podařily, i tak je holčička od pasu dolů ochrnutá.

Onemocnění Natálky vyžaduje celodenní péči. Neumí se sama vyprázdnit, kvůli ochrnutí nechodí a jen se plazí. Navíc kvůli těžké skolióze páteře nevydrží sedět. „Několikrát v týdnu ji vozíme na rehabilitaci do Karlových Varů a na další kontroly do Sokolova, ale také ke specialistům do Prahy, Českých Budějovic nebo Janských Lázní,“ říká maminka. V autě měli jen klasickou sedačku, ale na té Natálka dlouho sedět nevydržela. Každá cesta autem byla pro ni utrpením.

Dagmar si v Blesku přečetla příběh postiženého chlapce, kterému projekt Blesk Srdce pro děti věnoval vozík. To ji inspirovalo a napsala Blesku svůj příběh s prosbou o příspěvek na zdravotní autosedačku.

A podařilo se. Rodiče a zvláště Natálka jsou z nové autosedačky, která stála 66 tisíc, nadšeni. Výhodné je, že dítě může zůstat sedět a přemísťuje se i se sedačkou. Navíc má sedačka různé pomůcky, které tělíčko zafi xují, aby se skolióza při jízdě autem dále nezhoršovala. „I díky Blesku se dobrá věc podařila a já děkuji. Vážím si všech lidí, kterým problém druhých není lhostejný,“ řekla Dagmara.

I přesto, co Natálku potkalo, má v něčem štěstí. Narodila se skvělým rodičům, kteří si její postižení nepřipouštějí a berou ho s nadhledem. „Jediné, co nás nyní trápí, je kvalitní ortopedický poradce. Chceme pro dceru udělat maximum. Proto bychom rádi docházeli k opravdu špičkovému ortopedovi,“ povzdychla si maminka.

Kdo se na nás může obracet?

Cílem akce je pomoci hlavně handicapovaným a nemocným dětem. Na Blesk by se tak měli obracet rodiče, rodinní příslušníci či jiné zainteresované osoby od dětí!

Jak můžete přispět i vy?

Pošlete jakoukoliv částku na účet 83297339/0800, pod var. symbolem 1234, či můžete přispět dárcovskou SMS ve tvaru: DMS ZIVOTDETEM na 87777 (cena dárcovské SMS činí 30 Kč)

Autor: Kateřina Moravcová
Video se připravuje ...