Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Vlasta (17): Po operaci mozku se vše učí znovu

2. června 2010 | 05:00

Vlastík Vébr (17) z Plzně je normální kluk, sympaťák. Kdo ho ale nezná blíže, netuší, co si už v životě vytrpěl. Když mu bylo deset, lékaři zjistili, že má na mozku nádor.

Po náročné operaci přišly komplikace, vypadalo to dokonce, že Vlastík, když přežije, stráví zbytek života na vozíku. On se ale nevzdal a svůj boj o život vyhrává… Blesk se mu v rámci projektu Srdce pro děti rozhodl aspoň trochu pomoct!

Vlastíkovo utrpení začalo před sedmi lety. Bolela ho hlava, zvracel. Lékaři ho poslali na vyšetření. Diagnóza byla krutá: nádor na mozku. Pak už šlo vše ráz na ráz. Hned druhý den byl převezen do pražské Thomayerovy nemocnice. „Když se tohle dozvíte o svém dítěti, nemůžete tomu uvěřit. Pořád doufáte, že se lékaři spletli,“ vzpomíná Vlastova maminka Daniela Vébrová (39).

Jenže lékaři měli pravdu. Chlapce ihned operovali. Nastaly ale komplikace. „Když ho lékaři začali probouzet, začal krvácet do mozku. Následovala další operace. Pak strávil pět měsíců v kómatu,“ říká maminka.

Vlasta je ale bojovník. Když se probral, musel se téměř všechno učit od začátku. Chodit, polykat, dojít si na záchod. Vypadalo to, že stráví zbytek života na vozíku. Kluk to ale nevzdal, cvičil, rehabilitoval a po roce udělal první samostatný krůček.

Dodnes trpí poruchou rovnováhy a koordinace pohybů. „Nevynechám ale jedinou příležitost, kdy si mohu začutat s míčem,“ usmívá se Vlasta, který před operací hrál závodně fotbal za Viktorii Plzeň. Teď studuje logistiku na střední škole, baví ho počítačové hry a boccia, což je obdoba petanque pro postižené.

Srdce pro děti

Vlastovi teď přišel na pomoc i Blesk. V rámci úspěšného projektu Blesk Srdce pro děti mu splní sen: uhradí mu pobyt u moře. „Jsem moc rád. Už se těším, jak se budu potápět,“ raduje se Vlasta.

Jak můžete přispět i vy?

Pošlete jakoukoliv částku na účet 83297339/0800, pod var. symbolem 1234, či můžete přispět dárcovskou SMS ve tvaru: DMS ZIVOTDETEM na 87777 (cena dárcovské SMS činí 30 Kč)

Kam psát?

Vaše dopisy s popisem problémů konkrétních dětí posílejte na adresu Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7 – heslo »Srdce pro děti«. Můžete samozřejmě i mailovat na adresu srdceprodeti@ringier.cz.

Autor: Zbyněk Schnapka, hto
Video se připravuje ...