Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tomášek (5): Maminka mě postavila do horké vody!

11. ledna 2010 | 22:49

Maminka mě postavila do horké vody a mě to moc bolelo! Šokující věta, kterou řekl Tomášek (5) zdravotní sestře (65) na popáleninovém oddělení Fakultní nemocnice v Brně, dovedla malého chlapce z 'péče' matky do náručí milující babičky.

Tomášek za to draze platí velkými bolestmi a utrpením, ale snáší to prý statečně.

Tomáškova matka Lucie (24) podle žalobkyně předloni v říjnu postavila v brněnském bytě synka do vany s horkou vodou a způsobila mu těžké popáleniny. Matka vinu popírá a tvrdí, že syn si vlezl do vody sám! To však loni v listopadu u soudu zpochybnil znalec. „Byl 34 dnů na jednotce intenzivní péče,“ upřesnila Tomáškova babička Vlasta (56), která má nyní vnuka v péči. Chlapec bude mít doživotní následky.

A Blesk mu je pomůže zmírnit. V rámci úspěšného projektu Srdce pro děti, který pomohl už mnoha jiným dětem v podobné situaci, přispěje Tomáškovi na biotronickou lampu, díky níž se budou lépe hojit jizvy na opařených nožičkách. Lampa stojí asi 18 tisíc. „Co se o Tomáška starám, tak už podstoupil dvě operace. Loni v březnu ležel v nemocnici 14 dnů a pak dva týdny v říjnu. A čekají ho další operace. Je to můj hrdina, protože strašně trpěl, ale snášel to statečně,“ svěřila se Blesku babička.

Její vnuk je velmi živý. Skáče z pohovky na zem a zase zpátky. Na pohovce si však za chvilku tře popálené nožičky ručníkem. „To mu dělá dobře, protože jizvy ho svědí. Třikrát denně mu natírám nožičky speciálním gelem. Ráno spolu cvičíme a jde do školky. Tam ho odpoledne vyzvednu a jdeme třeba do parku,“ přiblížila jejich všední dny paní Vlasta, která pracuje jako zdravotní sestra v městské nemocnici.

Dvakrát už byli s vnukem v lázních, brzy pojedou potřetí. Teprve od babičky dostává Tomášek lásku, kterou mu máma Lucie neprojevovala. „Nebyla tam mateřská láska! Ona k synovi přistupovala, jako by to bylo cizí dítě. Stydím se za ni!“ řekla sestra Lucie, Jaroslava.

Matce hrozí 8 let vězení

Tomáškova matka Lucie (24) čelí obžalobě z týrání svěřené osoby a ublížení na zdraví. K soudu včera nepřišla a požádala o jednání v nepřítomnosti. Verdikt zřejmě padne 17. února. Hrozí jí až osm let vězení.

Soudce Petr Schlagmann včera vyslechl také chlapečkova biologického otce Tomáše (25). Ten s Lucií chodil asi půl roku a bral vztah údajně vážně. „Pak jsem se s ní ale rozešel, protože mi ve všem lhala. Po šesti měsících mi volala, že je těhotná a co prý já s tím udělám. Nevěřil jsem jí! Že jsem skutečně otcem, prokázaly až testy DNA. Když se to Tomáškovi stalo, chodil jsem za ním do nemocnice. Teď ho vídám každé dva týdny o víkendu,“ uvedl chlapcův táta.

Autor: Ondřej Požár
Video se připravuje ...