Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Markétka (5): Za její postižení může zpackaný porod

Markétka dělá podle maminky Renaty (31) v poslední době pokroky – alespoň jednou denně se pousměje a několikrát ji slyšela říct mama
9. prosince 2009 | 06:00

SRDCE PRO DĚTI: Je jako loutková panenka… To smutně říká o dceři Markétce (5,5) maminka Renata Kyvířová (31). Díky Blesku teď ale může s rodinou na výlet.

Markétka se při porodu přidusila a od té doby by bez pomoci druhých nebyla schopna přežít. Od monotónního života na sídlišťi je osvobodí přívěsný vozík za kolo zvaný Kozlík. Daroval jim ho deník Blesk v rámci svého projektu Srdce pro děti.

„Jezdíme rádi na kole a na kolečkových bruslích. Díky vozíku s námi bude moct Markétka konečně i do přírody,“ pochvaluje si Kozlík v hodnotě 26 tisíc korun Renata Kyvířová. Kyvířovi už mají pro Markétku speciální, velmi drahý kočárek, ten se ale kvůli malým kolečkům na výlety do terénu nehodí.

Kozlík je navíc nezmar. Je vhodný pro děti od pěti do čtrnácti let. „To je ohromná věc, dlouho nám vydrží,“ neskrývá svoji radost Renata Kyvířová. Vozík bude mít pro holčičku také tu výhodu, že jí občas umožní zaujmout jinou polohu. Doma většinou jen sedí připoutaná do stabilizační židličky, případně si vleže hoví v houpací síti nebo v ohromném naducaném vaku.

Markétka Kyvířová (5,5) se díky speciální tříkolce, která se dá zapojit i za kolo, dostane s rodiči a bratříčkem i do terénu
Autor: Blesk - Michal Budík

Na první pohled působí Markétka nepřítomným dojmem. Podle maminky se ale její stav postupně zlepšuje. Rodiče to přičítají dva roky trvající speciální terapii zaměřené na léčbu mozku a míchy. „Pomáhá jí to fyzicky i psychicky. Už například nemá zácpu. Dokáže se sama otočit. Alespoň jednou denně se také usměje – to dřív neexistovalo, byla plačící dítě.

Začala říkat mňam a několikrát jsme ji slyšeli, jak zkouší volat mama,“ vypočítává zdánlivě skromné úspěchy léčby Renata Kyvířová.

Autor: Michal Budík