Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Projekt Srdce pro děti: Postižená Ivanka dostala od Blesku notebook!

14. srpna 2009 | 07:24

Ivanka Ševčíková (16) z Postoloprt na Lounsku se pere se svým postižením ze všech sil. V důsledku dětské mozkové obrny neměla slyšet, vidět ani mluvit. To vše sice zvládla, ale nemoc ji upoutala na lůžko!

Dívka má sny svých vrstevnic, ale nechodí. Většinu prázdninového času kvůli tomu tráví v pokoji odříznutá od okolního světa. Blesk jí udělal radost a koupil z příspěvků čtenářů na projekt Srdce pro děti notebook za 28 tisíc korun. Je pro ni cestou ke komunikaci s okolím, kamarády.

„Jsem strašně šťastná. Ten je krásný,“ slzela dívka, když jí ho Dobroslav Šámal z firmy, od které ho Blesk kupoval, předával. Vysvětlil první věci a nastavil jí e-mail. „No, to budou asistentky ve škole koukat,“ netajila obdiv k dárku ani Ivančina matka Monika (44). Doposud dceři školní úkoly přepisovala, když chyběla ve škole, protože byla třeba v lázních. Počítač podle ní dceři strašlivě usnadní vzdělávání.

V blízké době má Ivanka podstoupit operaci pravé ruky, aby se zlepšila její činnost a klávesnici bude moci obsluhovat oběma rukama. Levá ruka je v pořádku. Obě navíc věří, že se Ivančin stav ještě zlepší. V budoucnu by totiž dívka chtěla pracovat jako telefonní operátorka.

Prognóza lékařů přitom po jejím narození zněla tragicky. Ale naštěstí se nevyplnila! „Jen ta chůze mě mrzí,“ posteskla si smutně Ivanka. Prázdniny dívce Blesk zpestřil i výletem do chomutovského zooparku, v letním areálu Banda se s ní vyfotila Ewa Farna. „Je to můj idol. Jsem šťastná, děkuji za vše,“ byla dojatá dívka.

Autor: lac
Video se připravuje ...