Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bez jakých pomůcek se váš školák od září neobejde? A které jsou zbytečné?

S nákupem per, pastelek a sešitů začněte už teď, v září budete jen dokupovat podle upřesnění ze školy
13. srpna 2014 | 06:00

Dávno pryč je doba, kdy školy děti vybavily alespoň sešity, pravítky nebo třeba pastelkami. Dneska je skoro všechno na rodičích. Nemá přitom smysl čekat až na září, protože tehdy přijdou další výdaje spojené s předepsanými učebnicemi na jazyky, kroužky a podobně. Základ školní výbavy můžete nakoupit už teď, kdy je nabídka v obchodech nejširší a vyhnout se zářijové tlačenici. Tip navíc: vezměte dítě na nákupy školních pomůcek s sebou, i když víte, že to žádná velká zábava nebude. Díky tomu, že si třeba penál nebo sešity vybere samo, je mnohem vyšší pravděpodobnost, že je bude používat a ještě se k nim bude chovat slušně. 

Školní pomůcky se dají rozdělit na tři skupiny: do té první patří naprosté nezbytnosti jako je penál nebo sešity, do druhé vybavení, bez něhož se dá obejít - třeba velká sada kružítka s mnoha nástavci, přičemž dítě vždycky stejně používá jen základní model.

A do té třetí? Všelijaké zábavné a roztomilé vybavení, které sice stojí možná o něco více než nejlevnější výrobky, ale potomka potěší a školu mu zpříjemní - namátkou barevné obaly, sešit s motivem oblíbené seriálové postavy, desky s obrázkem hudební kapely a podobně. Možná  s překvapením zjistíte, že zase o tolik dražší než základní modely nejsou, radost přitom udělají velkou. 

Na první stupeň hodně vybavený penál, na druhý propisky a pera s výdrží

...
Autor: Shutterstock.com
Požadavky jednotlivých škol se sice liší, ale na něčem se shodují všichni, a proto můžete nakupovat, i když zatím nemáte v ruce seznam od třídní učitelky. 

Naprostým základem je penál - v tom pro první stupeň nesmí chybět obyčejné tužky, guma, pastelky a nůžky. Naopak se vyhněte nákupu psacího pera, dřív než za několik měsíců na něj nedojde a tady se zcela určitě vyplatí dát na doporučení školy a ne vyhazovat peníze za typ, s nímž pak nebude učitelka souhlasit. 

Na druhém stupni už kluci a holky klasické penály mnohdy vůbec nechtějí a vyžadují místo nich jednoduchá pouzdra, v nichž mají tužky a pera jen volně. Možná se vám to nelíbí, ale proč ne? Pokud jim to vyhovuje, je to lepší než jim nutit penál, který radši zapomenou doma, aby se před spolužáky neshodili. 

Starší školáci toho ve škole hodně popíší, proto jim kupte raději hned několik per nebo propisek, podle toho, čemu dávají přednost. Školy to na druhém stupni nijak neřeší. Nejpohodlnější na psaní jsou gelová pera, často na druhém konci vybavená gumou. 

Pomůcky, které potěší i toho, kdo školu nerad

Autor: profimedia.cz
Nic nezkazíte ani včasným nákupem malých i velkých školních sešitů a spousty obalů. Jen si v obchodech nechte poradit, pro jaké ročníky školy jsou které sešity vhodné - například s ohledem na šířku linek. 

A pokud jde o nákup pomůcek, které dítě potěší, nechte ho, aby si vybralo například penál přesně na míru svému vkusu - zatímco například u školní tašky byste dceři křiklavě růžovou barvu nedovolili, u penálu byste povolit mohli, ne? Syna by zase mohl nadchnout penál s nějakou tou formulí nebo dinosaurem. Moc povedené a přitom za přijatelnou cenu bývají také krabičky na svačiny. 

Naopak nemá moc smysl investovat do zbytečně velkých mnohapatrových penálů, pokud po nich dítě vyloženě netouží, protože jsou těžké, zabírají v taškách mnoho místa a navíc dítě ani všechno vybavení moc nevyužije. 

Školy celkem nerady vidí například fixy, děti na prvním stupni je tak většinou stejně nevyužijí. Naproti tomu zvýrazňovače mohou starším školákům pomáhat například při orientaci ve vlastních poznámkách, proto na ně při nákupu nezapomeňte. 

Dopředu raději nekupujte ani věci na výtvarnou výchovu, snad kromě vodovek, protože mnohé školy na ně vybírají peníze hromadně a pořizují je pak najednou, aby žáci měli stejné vybavení. 

Nezapomeňte na vybavení na tělocvik či přezůvky

Autor: Shutterstock.com
Ačkoli se v mnoha případech vyplatí nakupovat různé zboží přes internet, v případě školních pomůcek to neplatí.

Největší a zároveň cenově nejpřijatelnější výběr mají velké supermarkety a hypermarkety, jako je například Tesco, jejichž výhodou je navíc to, že tu krom per, penálů či sešitů můžete pod jednou střechou koupit také nové cvičky nebo tepláky.