Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

10 věcí, které by měla slyšet vaše mladší sestra

  • Sesterská láska je složitá
    23. července 2014 | 06:00

    Mezi sestrami je to složité. Někdy jste jedna ruka a spiklenci, jindy sokyně. Jako starší jste navíc jednou za kamarádku, po druhé za rodiče a nakonec i za psychologa a sociální pracovnici, je – li to třeba. Ať už je mezi vámi jakýkoli věkový rozdíl, následující rady by se vaší mladší sestře i vám mohly hodit.

  • Mám tě ráda, i přesto, že si mi vyfoukla tátu s mámou, ale vždycky budeme trochu sokyně.

    Podvědomě budete vždy soupeřky.
    Autor: Profimedia.cz

    Nic naplat, je mladší, obvykle si myslíme, že i hezčí a rozmazlená. Čest výjimkám. Vždycky pro vás podvědomě bude tou, s níž musíte soupeřit o pozornost rodičů a prarodičů.

  • Doufám, že budeš mít dceru a poznáš, jak je otravné, když ti někdo krade šminky a oblečení.

    Mizející šminky a trička dokážou sesterskou láskou otřást
    Autor: Profimedia.cz

    Kdo to nezažil na vlastní kůži, nepochopí. Zkrátka šminky a oblečení jsou věci, o které se ženy nerady dělí.

  • Není mojí povinností brát tě všude sebou, jako když jsme byly malé.

    Je normální mít někdy sestry plné zuby
    Autor: Profimedia.cz

    Asi nejotravnější fáze sesterství je, když jedna dospívá a druhá je ještě prcek. A nejhorší je, že starší má mladší pořád nestarost, tedy za zadkem. Užívejte si pak první milostná vzplanutí a rande, když za vámi běhá nic nechápající pištící sestřička. Někdy tento zvyk přetrvává i v dospělosti, a nedělá to dobrotu

  • To, že si mladší a roztomilejší přestalo fungovat v 1. třídě.

    Roztomilost není věčná
    Autor: Profimedia.cz

    Od malička jí všechno procházelo. Zatím, co vy jste dostala pohlavek s tím, že máte už mít rozum, ona udělala psí oči a ještě ji maminka pochovala. Většina druhorozených si tuto strategii rychle osvojí a uplatňuje i v dospělosti. Nutno říct, že to na některé typy především mužů zabírá. Při budování zdravých vztahů, jak partnerských, tak přátelských či pracovních, ale není radno zneužívat dobroty a slabostí druhých.

  • Práskače nemá nikdo rád.

    Žalobníčky nemá nikdo rád
    Autor: Shutterstock

    Když ti někdo něco provede, nechoď žalovat – ani tátovi ani šéfovi. Zatímco já dostala od táty pohlavek za každý tvůj, často fingovaný, brekot, a hrdě to nesla, ostatní ti to s chutí vrátí.

  • Můj přítel/muž je tabu a jestli tě nachytám, dělat na něj oči, vyškrábu ti je.

    Můj muž je pro tebe tabu
    Autor: Shutterstock

    Je celkem logické, že váš partner může na vaši mladší sestru pohlédnout se zalíbením. Ostatně jste si nejspíš dost podobné, ale ona je mladší, bezstarostnější a hlavně s ní nemusí řešit spousty nudných povinností. Ale pro mladší sestry, ale i starší sestry a kamarádky by měl být partner jedné z nich tabu. Tedy alespoň do té doby, dokud vztah trvá.

  • To, že jsem starší, neznamená, že za tebe všechno vyřeším.

    Nemůžete sestře dělat strážného anděla
    Autor: Profimedia.cz

    Když jste byly malé, logicky jste jako starší řešila většinu krizových situací, do nichž jste se společně dostaly. A dokonce i ty, do kterých se ségra dostala sama. Ale dnes jste dospělé a nesete odpovědnost za své činy obě úplně stejně. Navíc dokud budete benjamínka stále zachraňovat, nikdy se na své vlastní hony nepostaví. Nemůžete být sestřiným strážným andělem navěky.

  • Najdi si svoje přátele, mezi mými budeš vždycky „ta mladší sestra“.

    Pomlovat mě před naší společnou kamarádkou, není chytré
    Autor: Shutterstock

    Je lepší být v partě sám za sebe. Je logické, že máte hodně společných přátel. Vyrůstali jste spolu, nejspíš chodily do stejné školy a žily v jedné obci či čtvrti. Ale je důležité mít nějaký okruh známých jen sám pro sebe. Ostatně nadávat na starší sestru před společnou kamarádkou není chytré.

  • Zapomeň na to, že starší a silnější má pravdu nebo víc síly, aby tě o něčem přesvědčil či v něčem porazil.

    Nevdávej se, i když bojuješ s přesilou
    Autor: Shutterstock

    Vzpomeň si, že ačkoli jsem měla váhovou i argumentační převahu, jako dítě si mě vždycky uměla zmáknout. Třeba rafinovaně bolestivě šťouchnout nebo nějak obalamutit a dosáhla si svého. Pamatuj si to a nevzdávej se bez boje, i když to vypadá, že stojíš proti jiné váhové kategorii.

  • V životě sourozenecké vztahy neplatí.

    Vaši přátelé vás budou soudit
    Autor: Shutterstock

    Ať už provedeš cokoli (a pevně věřím, že z toho vyjmeš trestnou činnost) budu tě mít ráda a stát za tebou. Stejně jako naši. To samé však nemůžeš očekávat od ostatních. I nejlepší přátelé tě budou za tvůj život soudit. Žij proto tak, abys nepotřebovala advokáta.

Klíčová slova:  rodina
Diskuse ke článku
.