Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Platíte dětem za domácí práce? Kazíte jim charakter

Děti by měly dostávat kapecné, nikoli však plat za pomoc doma.
15. srpna 2013 | 11:00

Funguje u vás doma, co se týká domácích prací a povinností, tak trochu výměnný obchod? Za umytí nádobí dvacka, za jedničku z matematiky nový svetřík nebo hračka? Jestliže platíte svým dětem za to, aby plnily své povinnosti, pak si doma podle odborníků vychováváte malé vydřiduchy.

Kapesné ano, peníze za práci ne

Dávat dětem kapesné je v pořádku, podle odborníků by peníze měly dostávat zhruba od 6ti let, a to pravidelně. Naučí se tak hospodařit a rozmyslet si, co a za kolik peněz si koupí. Naopak tomu je co se týče odměny za vykonávání každodenních domácích prací. Platit dětem za to, že se dobře učí nebo pomáhají rodičům je podle odborníků cesta do pekla.

Někteří rodiče sice tvrdí, že své potomky tak připravují na dospělý život, ve kterém není nic zadarmo. Jenže podle dětských psychologů zapomínají na to, že domácí práce nebudou jejich zaměstnáním a že i dospělí musejí o svůj domov pěčovat zadarmo.

Děti
Autor: Shutterstock.com
Každý osmý rodič dětem platí

Podle průzkumu společnosti Cetelem dávají rodiče nejčastěji dětem kapesné z toho důvodu, aby se dítě naučilo hospodařit s penězi (87 %). 37 % pak uvedlo, že kapesné dávají dítěti proto, aby si mohlo koupit jídlo či pití, pokud mu nebude stačit svačina. Jen zhruba 2 rodiče ze sta uvedli jako důvod pořízení svačiny, protože dítě si ji do školy z domova nenosí. 4 rodiče ze sta uvedli koupi pamlsků, které z rodinného rozpočtu nekupují a necelá 4 procenta vidí jako důvod pro kapesné to, že ho dostávají i ostatní děti v okolí jejich potomka. Téměř každý osmý rodič (13 procent) dává kapesné jako odměnu za domácí práce a zhruba stejné číslo uvedlo jako důvod dělání úkolů do školy a další věci spojené se školou.

Děti
Autor: Shutterstock.com
Ukažte dětem, že každý má doma povinnosti

Místo uplácení dítěte, mu raději předveďte, že doma má každý nějakou svou povinnost a tu musí plnit. Je totiž potřeba, aby vaše ratolest viděla ve vykonávání svěřené práce smysl a ne pouhou odměnu, která by následovala. Jestliže si děti naučíte na systém odměn a výměnného obchodu, může se vám snadno stát, že za uvaření čaje po vás bude požadovat peníze a jeho nejběžnější otázkou bude „Co za to?“

Děti
Autor: Shutterstock.com
Finanční odměna jen za výjimečnou pomoc

„Své děti za běžnou pomoc neodměňuji, ale když za mě umyjí všechna okna, odměním je,“ říká redaktorka Majka a podobně na tom je i redaktorka Ivana „Dětem za pomoc v domácnosti běžně neplatím - myslím si, že každý v rodině by měl mít nějaké povinnosti, a jejich splnění by mělo být samozřejmostí. Pokud jim platím, pak jen  za mimořádné "úkony", respektive za práce nad rámec dohodnutých povinností. Sumu přizpůsobuji věku dítěte - u starších dětí kolem 50 Kč na hodinu.“ A přesně tak to radí také odborníci, za mimořádnou a velkou pomoc si děti zaslouží adekvátní odměnu, která ale nemusí být jen finanční. Co takhle místo stokoruny, kterou jim vrazíte do ruky, vyrazit v ušetřeném čase raději do kina, na procházku nebo třeba na pizzu.