Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nevzali vám dítě do školky? Víme, co s tím dělat

I když dostanete rozhodnutí o nepřijetí vašeho dítěte do školky, nepropadejte depresi.
19. srpna 2013 | 06:00

Boj o školku je čím dál drsnější a jen letos se do nich nedostane 40 % dětí. Poradíme vám, jak postupovat, když váš potomek není na seznamu „vyvolených.

Nevzdávejte se

I když dostanete rozhodnutí o nepřijetí vašeho dítěte do školky, nepropadejte depresi. Důležité je rychle zareagovat a využít možností, které vám zákon dává. Do 15 dnů se můžete odvolat na odbor školství příslušného městského či místního úřadu. Ten rozhodnutí ředitelství školky přezkoumá. Na odbor školství také pošlete žádost o zapsání do seznamu čekajících nepřijatých dětí s popisem své aktuální situace. Naděje je sice malá, ale je dobré nepodceňovat žádnou možnost.

ss
Autor: profimedia.cz
Zajděte za ředitelem

Vyplatí se také osobní návštěva ředitelky školky, ideálně s dítětem, s prosbou o zařazení do seznamu či informaci, zda se právě v září neuvolnilo nějaké místo. Obejděte takto osobně všechny školky ve vašem obvodě. V případě nouze můžete také zkusit školku v místě vašeho zaměstnání.

Soukromé školky, mateřská centra či chůvy

Problém je, že ty si může dovolit jen někdo. Soukromá školka vás vyjde měsíčně na 5 – 10 tisíc, chůvě dáte na hodinu 70 – 130 Kč. Hlídání nabízí i některá mateřská centra, většinou ale ne úplně pravidelně.

I když dostanete rozhodnutí o nepřijetí vašeho dítěte do školky, nepropadejte depresi.
Autor: profimedia.cz
Domluvte se (nejen) v práci

Pokud všechny možnosti selhaly, neztrácejte hlavu a ptejte se. „Důležité je neztrácet hlavu. V klidu si promyslete možné alternativy, které se nabízí. Přizvěte do této diskuse partnera, kamarádky, lidi, kterým věříte. Více hlav víc ví a možná vás společně napadnou řešení, v která jste na začátku ani nedoufala (např. pomoc s hlídáním dětí v širší rodině, užší zapojení partnera – střídání se v péči o dítě atd.),“ říká Jana Skalková z ČSOB. V každém případě se pokuste dohodnout se zaměstnavatelem na možnosti zkráceného úvazku, práce z domova nebo flexibilní pracovní době.

Autor: MAJ