Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Odhaleno: Zatloukáme peníze před partnerem

Také si sem tam nějakou tu korunu ulijete?
16. září 2013 | 15:45

Doba společných účtů a „stojek“ po výplatě, kdy se všechny vydělané peníze nalily do rodinného rozpočtu je dávno pryč.

Plzákovo: Zatloukat, zatloukat, zatloukat zřejmě platí nejen na vztahy, ale i na peníze. Jinak si totiž těžko vysvětlíme výsledek průzkumu ING Banky, který tvrdí, že třetina Čechů, kteří žijí v manželství nebo partnerském vztahu si „ulívá“ peníze stranou a před partnerem to tají.

Lepší než šetření do prastáka je spoření na penzijních účtech
Autor: profimedia.cz
Ulité tři platy

Tajná rezerva přitom není pár drobných na pivo nebo tričko. Každý desátý člověk si tajně našetřil částku vyšší než tři měsíční příjmy a zbývajících 22 % má skryté úspory do výše tří platů. A důvod? „O tom, co vede české muže a ženy k vytváření tajných finančních rezerv, můžeme jen spekulovat. Důvody budou u každého velmi individuální. Nejčastěji pravděpodobně půjde o pocit svobody a finanční nezávislosti, schopnost dopřát si osobní věci či prožitky bez vědomí partnera nebo naopak o touhu partnera při výročí překvapit nějakou nečekanou pozorností,“ komentuje výsledky průzkumu Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank v ČR.

I malý příspěvek na penzi se vyplatí. Státní podporu od nového roku získáte už od 300 Kč.
Autor: profimedia.cz
Anketa: Jak to máte s penězi doma vy?

Radek (42)
Mám tajné fondy už víc než deset let. Používám je na hospody s kamarády, sem tam koupím něco pro rodinu, a v poslední době tak financuju i akce s milenkami. Žena samozřejmě nic netuší.

Marie (37)
Žijeme s partnerem teprve rok a půl a nedávno jsem si zrušila svůj účet a všechny peníze jdou na jeden společný. Nechci mít před mužem žádné tajnosti a nesnesla bych, kdyby mi o financích lhal.

Ludmila (25)
Oba máme svůj vlastní účet a ani já ani on vlastně nevíme, kolik na něm ten druhý má peněz. Dohodli jsme se jen na částce, kterou společně vydáme na bydlení a jídlo a ostatní si platíme každý zvlášť. Připadá mi to jako ideální varianta.

Autor: MAJ