Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Těhotná po čtyřicítce? Nic neobvyklého, ale pozor na rizika

Těhotenství
30. května 2013 | 10:00

Budovala jste si skvělou kariéru a neslyšela tikání biologických hodin? Nenašla jste dřív toho správného partnera, s kterým byste chtěla založit rodinu? Nebo zkrátka chcete svůj život přikořenit miminkem? Těhotenství po čtyřicítce není v dnešní době nic neobvyklého, ale nese s sebou jistá rizika.

Otěhotnět může být těžké i v nižším věku, ale když už dosáhnete čtyřicítky, může to být mnohem komplikovanější. Pokud jste se tedy s partnerem rozhodli pořídit si „na stará kolena“ potomka, jistě jste si vědomi toho, že to bude psychicky i fyzicky náročné.

Studie ukázaly, že počet těhotných po čtyřicítce stoupnul za posledních 5 let o 15 %. Díky neuvěřitelným pokrokům v léčbě neplodnosti existuje spousta možností, které starším ženám pomohou založit rodinu. Pokud se to týká zrovna vás, pečlivě se připravte.

Těhotenství
Autor: Shutterstock.com
Jaká jsou rizika?

Neberte to jako malování čerta na zeď, ale těhotenství po čtyřicítce nese mnoho rizik, na která musíte být připravena. Pokud je váš zdravotní stav dobrý, rizika se snižují. Čím je žena starší, tím se její plodnost snižuje a vajíčka v těle stárnou.  Starší vajíčka, mají větší pravděpodobnost chromozomálních problémů jako je Downův syndrom, vrozené vady a potrat.

Toto všechno je třeba brát v potaz. Proto musí starší matky počítat s pravděpodobností rizikového těhotenství a připravit se na mnoho testů a vyšetření, které se u mladších rodiček nedělají.

Jde o nejrůznější invazivní i neinvazivní diagnostické testy a ultrazvuky, které mají odhalit genetické a strukturální vady. Těhotenství po čtyřicítce může ohrozit i zdraví matky, jako onemocnění srdce, vysoký tlak nebo cukrovka. Proto je nutné podstoupit také vyšetření hladiny glykémie (cukru) v krvi.

Ženy, které ještě nedosáhly třicítky, mají 75 % šanci na otěhotnění. Ve čtyřiceti je to kolem 50 % a o tři roky později klesnou šance na 1-2%. Možnost umělého oplodnění šance výrazně zvyšuje.

I porod je u starších rodiček komplikovanější. Často dochází k císařskému řezu. Pokud je porod prováděn přirozenou cestou, trvá déle než u mladších rodiček a tělo se delší dobu regeneruje,

Maminka babička

Pokud se obáváte, že mateřství ve vyšším věku bude jako „pěst na oko“ a budou vás chválit jako dobře vypadající babičku, je to zbytečné. Na ulicích, předporodních kurzech i v hračkářství můžete potkat mnoho žen, které si daly s mateřstvím na čas.

Někdy nás nsy mohou varovat před něčím, co se nám v budoucnu může stát osudným
Autor: Profimedia.cz
Existuje něco na zvýšení plodnosti?

Dobré je optimalizovat svoji hmotnost, přestat kouřit a omezit pití alkoholu. Také zdravý jídelníček určitě neuškodí. Poraďte se se svým lékařem o nejlepším možném postupu.