Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Chcete mít šťastné dítě? Před porodem nechoďte na hřbitov

Věříte pověrám našich babiček?
3. června 2013 | 10:00

Ukázal váš těhotenský test dvě čárky a vaše bříško se začíná zakulacovat? Pak jistě ze všech stran slyšíte zaručené věštby a proroctví, co se vám narodí a rady, co dělat či nedělat. Zatímco my je bereme obvykle „s rezervou“, v některých zemích jim bezmezně věří.

Určitě znáte předsudky, že se nemá kupovat kočárek a výbavička před porodem, aby dítě nezemřelo. Napříč světem však existuje bezpočet leckdy velice originálních pověr.

Stop hřbitovům

Chcete přivést na svět spokojeného potomka? Pak se inspirujte v Mexiku. Aby přivedly na svět šťastné dítě, mají tamější těhotné ženy zákaz vstupu na pohřby a na hřbitovy. Dokonce se nesmějí dívat ani na zprávy v televizi. Aby mělo vaše děťátko ostříží zrak, tak si při pití jakéhokoliv nápoje sedněte. Jinak by mohlo šilhat. Alespoň to tvrdí ženy v Ugandě. Pozor také na pupeční šňůru, kterou by se mohlo dítě při porodu udusit. To se nestane, když si stejně jako rodičky v Grónsku sundáte všechny prstýnky. Nesmíte mít ani zapletené vlasy. Takže žádné copánky.

Tchýně zajistí klidný porod

Pokud se bojíte porodu, vezměte si k němu svoji tchýni. Kdyby přišly nějaké komplikace, napijte se vody, v které smočila palec u nohy. Tuhle tradici prý dodržují v Indii. Naše babičky doporučovaly poněkud příjemnější proceduru, a to pití svěcené vody. Hlavně po porodu neusněte, hrozila by prý smrt dítěte. A jestli hodně krvácíte, máte si nechat podvázat palce.

Rozmazlujte se

Čokoláda
Autor: Shutterstock.com

I naše prababičky byly hodně vynalézavé. Například nedoporučovaly věšet prádlo. Když se budete pohybovat pod šňůrami, dítěti se omotá pupeční šňůra kolem krku. Tahle výmluva by se hodila i v současnosti, ne? 

Honí vás mlsná? Dopřejte si všechno, na co máte chuť. Když si oblíbené jídlo odepřete, bude mít vaše dítě mateřské znaménko ve tvaru té potraviny. Podobně to platí v případě, že se leknete a přitom se dotknete svého těla. Přesně v tom místě pak bude mít dítko mateřské znamínko.

Skvělá budoucnost

Chcete-li mít z dítěte andílka s kudrnatými vlasy, zabalte ho hned po porodu do kožichu. Pokud holčičku omotáte modrou zástěrou, vyroste z ní dobrá hospodyně. Aby miminko dobře rostlo, nikdy ho nepřekračujte, nestříhejte mu vlasy, ani s ním nechoďte kolem zrcadla. Jinak z něj bude liliput.

Jak to tedy je?

Některé pověry tvrdí, že špičaté břicho těhotné ženy značí dceru, která se pyšní. Jiné naopak hlásají, že se narodí chlapec. Tak si vyberte…

Autor: mij