Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čekáte vícerčata? Víme, co vás čeká!

Trojnásobná radost - a trojnásobné starosti?
10. června 2013 | 16:30

Co čeká první českou matku paterčat Alexandru Kiňovou po návratu z porodnice? Nevyspání, honička, ale taky spousta lásky. Výchova takových vícerčat je fyzická dřina i psychický záhul, říká Klára Vítková Rulíková z Českomoravské asociace Klubů dvojčat a vícerčat.

V čem je největší rozdíl při péči o jednoho nebo více potomků současně?

Krom toho, že musíte vše pořizovat v násobcích, je to i obrovský nápor na rodinu po stránce finanční a sociální. Máte omezený pohyb venku, protože široké kočárky se často nedostanou do výtahů, obchodů, hromadné dopravy.

Nesmíme vynechat ani nápor fyzický - maminka se tak dva roky pořádně nevyspí, musí tahat dvě a více stejně starých dětí do a z kočárku, do a ze židliček, přenášet je, dostat se s kočárkem pro dvě děti vážícím skoro 30 kg do MHD.

Maminka paterčat Alexandra Kiňová (23) před porodem.
Autor: ČTK

A samozřejmě i stres psychický: maminka má neustále pozornost rozdělenou mezi dvě děti, je těžké být naprosto spravedlivý, i když to vícerčata vyžadují. Navíc při výchově dětí narozených po sobě máte možnost své chyby ve výchově prvního dítěte "napravit". U dvojčat tuto šanci nemáte.

Vychovávají se jinak dvojčata, trojčata, nebo dokonce paterčata?

Určitě ano. Máte-li jen dvojčata, máte na každé jednu ruku, za kterou je můžete vzít. U dvojčat je ještě možné budovat a posilovat individualitu každého z nich. Máte-li trojčata, čtyřčata nebo paterčata (a třeba ještě další dítě k tomu), je to už mnohem složitější a vychováváte je jako skupinku. Něco jako mikrojesle...

Jak to maminky zvládají?

Záleží na tom, jak která, ale většinou těžko. Těm, které si mohou dovolit chůvu nebo pomocnici do domácnosti, se to zvládá lépe. Ostatní to mají těžší. Podle nátury buď hrají navenek divadlo, že vše zvládají, a doma se hroutí, nebo se nechávají litovat.

Některé to ovšem opravdu v pohodě zvládnou. Je to velmi individuální, ale maminky, se kterými jsem se setkávala v Klubech dvojčat, patřily k té skupince, která si občas opravdu nevěděla rady. Navzájem jsme si pomáhaly sdílením zkušeností a ujišťovaly se v tom, že jsou na tom i jiné ženy podobně.

Pokud vás zajímá život s dvojčaty a trojčaty, kupte si aktuální číslo Blesku pro ženy. Vyzpovídaly jsme několik maminek, jejichž příběhy jsou plné lásky, ale taky trochu "děsivé"...

Blesk pro ženy č. 24
Autor: archiv redakce

Autor: Majka Dvořáková