Rajčátkové lodičky
Suroviny (pro 4 děti):
6 lžic rýžových vloček
mléko
150 g strouhaného tvrdého sýra
lžíce změklého másla
3 lžíce kysané smetany
malá cibule
300 g malých rajčat
jarní cibulka
vejce uvařená natvrdo (podle počtu rajčátek)
svazek čerstvých bylinek (bazalka, pažitka, meduňka)
kousek zelené papriky
sůl
Postup:
Vejce podélně rozkrojíme a vyndáme žloutky, cherry rajčátka vydlabeme.
Doba přípravy: 35 minut
Čerstvý salát s jogurtem
Suroviny (pro 4 děti):
menší hlávkový salát
50 g hrachových lusku
50 g vařených fazolových lusků
50 g řapíkatého celeru
hrst rukoly
malý svazek pažitky
250 ml bílého jogurtu
stroužek česneku
citronová šťáva
sůl a mletý bílý pepř
Postup:
Syrovou zeleninu důkladně omyjeme a osušíme. Salát natrháme na menší kousky, ostatní zeleninu pokrájíme. Jogurt smícháme s prolisovaným česnekem dochutíme ho citronovou šťávou, solí a pepřem. Do sklenek rozdělíme zeleninovou směs, zalijeme jogurtovým dresinkem a ozdobíme stébly pažitky. Salát podáváme vychlazený.
Doba přípravy: 15 minut
Bramborový koláč se sýrem
Suroviny (na 8 porcí):
350 g vařených brambor
2 vejce
150 g strouhaného tvrdého sýra
3 lžíce strouhanky
trochu mléka
menší svazek pažitky a petrželky
sůl 2 lžíce olivového oleje
cherry rajčátka a listový salát na ozdobu
Postup:
Brambory rozmačkáme, přidáme vejce, mléko, strouhanku a nasekané bylinky, směs důkladně promícháme, pokud je moc hustá, přilijeme trochu mléka, trochu osolíme. Bramborové těsto narovnáme do vyšší formy vymazané olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova. Servírujeme s cherry rajčátky a listy salátu.
Doba přípravy: 60 minut
Sýrový dortík s bagetkou
Suroviny (pro 4 děti):
200 g čerstvého přírodního sýra
100 g měkkého tvarohu
svazek pažitky
5 plátků želatiny
voda
bílek
4 bagetky Racio
4 lžíce strouhaného parmazánu
sůl
Postup:
Parmazán zalijeme 100 ml vody, necháme na mírném ohni rozvařit, pak odstavíme, dáme do lednice vychladnout a pak sýrovou směsí několikrát přelijeme bagetky. Do misky se studenou vodou vložíme nabobtnat plátky želatiny. V kovové míse rozšleháme sýr s polovinou pažitky a tvarohem, osolíme, směs za stálého míchání nahřejeme nad párou na teplotu zhruba 30°C. Želatinu lehce vymačkáme a dáme do skleněné misky, zakryjeme fólií a dáme do mikrovlnné trouby rozpustit a pak ji vmícháme do sýrové směsi a nakonec přidáme sníh z bílku a špetky soli. Směsí naplníme kulatou misku vyloženou potravinářskou fólií – na dno rozetřeme třetinu hmoty, přidáme bagety a zakryjeme zbylým sýrem, povrch posypeme pažitkou a necháme v chladu rozležet do druhého dne.
Doba přípravy: 40 minut
Jahody s tvarovým krémem
Suroviny (pro 4 děti):
250 g zahradních jahod
50 g lesních jahod
250 g netučného tvarohu
50 g nízkotučného jogurtu
2 lžičky cukru nebo medu
Postup:
Jahody omyjeme a rozložené na utěrce je necháme oschnout. Několik velkých jahod a malé lesní jahůdky dáme stranou. Ostatní jahody rozmixujeme na pyré. Tvaroh rozmícháme s jogurtem do hladké směsi, přidáme jahodovou směs, důkladně promícháme a nakonec ochutíme cukrem nebo medem. Krém dáme na 2 hodiny vychladit do lednice, pak ho rozdělíme do pohárů a každý ozdobíme pokrájenými lesními a zahradními jahodami.
Doba přípravy: 20 minut