Středa 23. září 2020
Svátek slaví Berta, zítra Jaromír
Polojasno 25°C

5 skvělých receptů (nejen) na dětskou letní party

18. srpna 2012 | 21:12

Připravte doma malou hostinu pro své potomky a jejich malé kamarády a oslavte s nimi prázdniny. Při vaření, pečení i zdobení zdravých pochoutek vám navíc určitě všichni rádi pomohou.

Rajčátkové lodičky

Suroviny (pro 4 děti):

6 lžic rýžových vloček
mléko
150 g strouhaného tvrdého sýra
 lžíce změklého másla
3 lžíce kysané smetany
malá cibule
300 g malých rajčat
jarní cibulka
vejce uvařená natvrdo (podle počtu rajčátek)
svazek čerstvých bylinek (bazalka, pažitka, meduňka)
kousek zelené papriky
sůl

Postup:
Vejce podélně rozkrojíme a vyndáme žloutky, cherry rajčátka vydlabeme.

Sýr smícháme s máslem, kysanou smetanou a namočenými vločkami, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a žloutky z vajec. Směs osolíme, vmícháme nakrájenou jarní cibulku a plníme vydlabaná rajčátka a zdobíme bazalkou. Rajčátka ukládáme do lůžka z půlky vejce ve tvaru lodičky a zdobíme zbytkem strouhaného sýra, bylinkami a paprikovými hvězdičkami.  Podáváme s bagetkami nebo kukuřičnými chlebíčky.

Doba přípravy: 35 minut

Čerstvý salát s jogurtem

Suroviny (pro 4 děti):

menší hlávkový salát
50 g hrachových lusku
50 g vařených fazolových lusků
50 g řapíkatého celeru
hrst rukoly
malý svazek pažitky
250 ml bílého jogurtu
stroužek česneku
citronová šťáva
sůl a mletý bílý pepř

Postup:
Syrovou zeleninu důkladně omyjeme a osušíme. Salát natrháme na menší kousky, ostatní zeleninu pokrájíme. Jogurt smícháme s prolisovaným česnekem  dochutíme ho citronovou šťávou, solí a pepřem. Do sklenek rozdělíme zeleninovou směs, zalijeme jogurtovým dresinkem a ozdobíme stébly pažitky. Salát podáváme vychlazený.

Doba přípravy: 15 minut

Bramborový koláč se sýrem

Suroviny (na 8 porcí):

350 g vařených brambor
2 vejce
150 g strouhaného tvrdého sýra
3 lžíce strouhanky
trochu mléka
menší svazek pažitky a petrželky
sůl 2 lžíce olivového oleje
cherry rajčátka a listový salát na ozdobu

Postup:
Brambory rozmačkáme, přidáme vejce, mléko, strouhanku a nasekané bylinky, směs důkladně promícháme, pokud je moc hustá, přilijeme trochu mléka, trochu osolíme. Bramborové těsto narovnáme do vyšší formy vymazané olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova. Servírujeme s cherry rajčátky a listy salátu.

Doba přípravy: 60 minut

Sýrový dortík s bagetkou

Suroviny (pro 4 děti):

200 g čerstvého přírodního sýra
100 g měkkého tvarohu
svazek pažitky
5 plátků želatiny
voda
bílek
4 bagetky Racio
4 lžíce strouhaného parmazánu
sůl

Postup:
Parmazán zalijeme 100 ml vody, necháme na mírném ohni rozvařit, pak odstavíme, dáme do lednice vychladnout a pak sýrovou směsí několikrát přelijeme bagetky. Do misky se studenou vodou vložíme nabobtnat plátky želatiny. V kovové míse rozšleháme sýr s polovinou pažitky a tvarohem, osolíme, směs za stálého míchání nahřejeme nad párou na teplotu zhruba 30°C. Želatinu lehce vymačkáme a dáme do skleněné misky, zakryjeme fólií a dáme do mikrovlnné trouby rozpustit a pak ji vmícháme do sýrové směsi a nakonec přidáme sníh z bílku a špetky soli. Směsí naplníme kulatou misku vyloženou potravinářskou fólií – na dno rozetřeme třetinu hmoty, přidáme bagety a zakryjeme zbylým sýrem, povrch posypeme pažitkou a necháme v chladu rozležet do druhého dne.

Doba přípravy: 40 minut

Jahody s tvarovým krémem

Suroviny (pro 4 děti):

250 g zahradních jahod
50 g lesních jahod
250 g netučného tvarohu
50 g nízkotučného jogurtu
2 lžičky cukru nebo medu

Postup:
Jahody omyjeme a rozložené na utěrce je necháme oschnout. Několik velkých jahod a malé lesní jahůdky dáme stranou. Ostatní jahody rozmixujeme na pyré. Tvaroh rozmícháme s jogurtem do hladké směsi, přidáme jahodovou směs, důkladně promícháme a nakonec ochutíme cukrem nebo medem. Krém dáme na 2 hodiny vychladit do lednice, pak ho rozdělíme do pohárů a každý ozdobíme pokrájenými lesními a zahradními jahodami.

Doba přípravy: 20 minut

Autor: treš, Klena