Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Naučte školáky snídat! Poradíme vám, jak na to

Úkolem snídaně je dodat tělu energii potřebnou na celé dopoledne. Pokud se dítě ráno nají, bude ve škole podávat lepší výkony, rychleji mu to bude myslet, lépe se soustředí a více si zapamatuje.
21. května 2012 | 22:00

Téměř čtvrtina dětí ráno nestíhá nebo nechce jíst. Snídaně jsou ale tím nejdůležitějším jídlem dne. Bez ranní dávky uhlohydrátů budou vaše ratolesti ve škole nesoustředěné a unavené. Poradíme vám, jak je "snídání" naučit?

Nechutná mi, nemám hlad, spěchám... To jsou nejčastější výmluvy našich ratolestí, proč nemohou sníst to, co mají ráno na stole. Týká se to zejména dívek. Podle průzkumu snídá ve všední den jen každé druhé dítě ve věku od 6 do 15 let. Čím jsou děti starší, tím méně doma snídají. Možná i proto jim to ve škole občas nemyslí. Příjemné rodinné rituály zažité od malička je však mohou motivovat.

Proč jsou tak důležité

Pokud máte doma školáky a chcete, aby jim to při vyučování "pálilo", v žádném případě je neposílejte do školy hladové. Úkolem snídaně je dodat tělu energii potřebnou na celé dopoledne. Pokud se dítě ráno nají, bude ve škole podávat lepší výkony, rychleji mu to bude myslet, lépe se soustředí a více si zapamatuje.

Nucení nepomáhá

Samozřejmě, není správně děti nutit jíst hned po otevření zalepených očí. To se nechce ani dospělým. Po probuzení je podle odborníků na výživu důležité nejprve se pořádně napít. Zatímco se děti umyjí a obléknou, dostanou chuť i na snídani. Zkuste si z ní udělat rodinný rituál. Pokud dětem chutnají cereálie s mlékem, klidně si mohou dělat snídani samy. Menší dítě k jídlu motivujte například podšálkem a šálkem s oblíbenými pohádkovými postavičkami.

Ideální start

Snídaně by měly být vyvážené, proto dodržujte pravidlo "z každého rohlíku troška". Spojte celozrnný výrobek, mléčnou složku, ovoce nebo zeleninu a nezapomeňte přitom na nápoj. "Takto namíchaná skladba potravin, která by měla tvořit 20 - 30 procent denního energetického příjmu, vás připraví na ideální start do nového dne," říká nutriční specialistka Lucie Růžičková. Důležitý je i pitný režim, který je také třeba nastartovat vždy ráno. Výborná je čistá a pramenité vody, neslazené bylinkové a ovocné čaje, zředěné ovocné šťávy, obilná kávovina z přírodních surovin s obsahem pšenice, ječmene či cikorky.

Všechno se dá stihnout

Co můžete udělat večer, udělejte večer. Naučte děti jíst i něco, co stačí vyndat z chladničky a promíchat. Například jogurt s vločkami.
Pokud jste zaspali, pomůže každá minuta. Mějte v zásobě něco hotové z obchodu, například piškotové řezy s náplní. Dejte je na talíř, přidejte jogurt a banán.

Autor: Eva Hrdinová - NČPŽ, Klena