Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Průzkum ukázal: České děti jsou třetí nejvzdělanější v Evropě

Při učení by si děti měly přeříkávat učení nahlas, aby slyšely, co říkají.
6. srpna 2009 | 08:27

Britská organizace Child poverty action group bojující proti bezpráví a chudobě dětí si na jaře vzala na mušku Evropu a poměry uvnitř sedmadvacítky, Norska a Islandu.

Z analýzy vyplynulo, že zatímco nejspokojenější a nejšťastnější jsou děti v Nizozemí a Švédsku, nejhůře se mají nejmenší obyvatelé Lotyšska, Litvy a Malty. Česko skončilo v celkovém hodnocení šestnácté, přičemž nejlepší známku získalo za vzdělání. Úroveň vědomostí našich dětí je třetí nejvyšší v celé EU plus dvou zmíněných nečlenských zemích.

Zatímco vzdělanost byla u nás hodnocena po Belgii a Estonsku nejlépe, nejhůře jsme vůbec vyšli v dětských vztazích. Tato kategorie přitom sledovala fakt, jak snadno děti dokážou hovořit se svými rodiči, upřímně a bez obav jim vyjadřovat své názory a jak snadno navazují kontakty se spolužáky ve třídě. Hůře na tom byla už jen Francie a podobně špatná je situace také v Lotyšsku a Litvě.

České děti ještě vysoko skórovaly v míře chudoby a přístupu k finančním zdrojům, kdy se ČR umístila na šestém místě z devětadvaceti. A na deváté příčce skončila také lékařská péče o děti. Lépe na tom byli od prvního do osmého Švédové, Nizozemci, Dánové, Islanďané, Lucemburčané, Norové, Slováci a Poláci.

Naučte děti hospodařit
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Negativně však české děti hodnotí samy svůj život, především osobní pocit pohody a zdraví. Čeští nejmenší občané se cítí hůře než jednadvacet ostatních národů a lépe než jen sedm zbývajících. Nepříliš dobře na tom jsou i z hlediska násilí a rizikového chování, kdy Česko skončilo dvacáté, zatímco nejlépe si vedli Švédové, Norové a Islanďané.

Celková pohoda a životní úroveň dětí ze zemí EU + Norska a Islandu:

1. Nizozemí
2. Švédsko
3. Norsko
4. Island
5. Finsko
6. Dánsko
7. Slovinsko
8. Německo
9. Irsko
10. Lucembursko
11. Rakousko
12. Kypr (nehodnocen ve všech kategoriích)
13. Španělsko
14. Belgie
15. Francie
16. Česko
17. Slovensko
18. Estonsko
19. Itálie
20. Polsko
21. Portugalsko
22. Maďarsko
23. Řecko
24. Velká Británie
25. Rumunsko
26. Bulharsko
27. Lotyšsko
28. Litva
29. Malta

Autor: Famous