Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Aby se děti doma nenudily

Nuda nemá šanci
18. listopadu 2008 | 09:32

Počasí nestojí za nic a děti se doma nudí. Nabízíme pár her a nápadů, jak zpestřit svým potomkům šedivá odpoledne a dlouhé podzimní nebo zimní večery.

Uspořádejte rodinnou soutěž s různými disciplínami. Například kdo vydrží dlouho mlčet , kdo vydrží nejdéle skákat po jedné noze, kdo postaví se zavázanýma očima nejvyšší věž z kostek. Stanovte si rozhodčího, který bude zapisovat výsledky do rodinné knihy rekordů.

Písmenkový desetiboj
Napište písmena abecedy na lístečky, dejte je do kšiltovky a poslepu vytahujte. Vytáhla jste si například písenko M? Nastavte budík na 5 minut a najděte všechny předměty, které začínají na toto písmeno (míč, mísa, mikina...)

Kdo jsme
Každý z hráčů napíše na papírek jméno nějaké známé osobnosti: zpěváka, oblíbeného herce nebo sportovce. Hráči si sednou proti sobě a vzájemně si nalepí lístky vzájemně na čelo. Potom se první hráč pomocí otázek snaží zjistit, kdo vlastně je. Po každé negativní odpovědi je s otázkou na řadě další hráč.

Co se změnilo?
Jedno dítě vyjde z místnosti, ostatní v ní zatím změní deset věcí a zavolají ho zpět. Pozná změny?

Co se skrývá v krabici?
Potřebujete krabici, do které vložíte nejrůznější předměty z domácnosti a zakryjete je například látkou tak, aby na ně hráči viděli. Jeden z hráčů si vybere jednu věc a vyzve ostatní, aby hádali, jaký předmět má pod látkou. Pokládat se smějí jen otázky, na které se odpovídá "ano" – "ne". Například: Je předmět ze dřeva? Dá se koupit? Jí se to? Ten , kdo svou otázkou předmět odhalí, vybere v krabici další předmět a hra pokračuje.

Nuda nemá šanci
Autor: archiv

Hádej, na co myslím

Rodič si myslí nějakou věc nebo zvíře. Dítě se opět vyptává pomocí otázek, na které se odpovídá "ano" nebo "ne" Se starším dítětem si můžete stanovit počet otázek nebo časový limit, v němž je třeba uhádnout, na co druhý myslí.

Hra na písničku
Jedna osoba začne zpívat písničku. Vyhrává ten, kdo první rozezná, která je to písnička. Vítěz pokračuje ve hře tím, že zanotuje další písničku.

Vlastnoruční mikádo
Nabarvěte dřevěné špejle. Určete, která barva bude mít kolik bodů, například červená za 5 bodů, zelená za dva. Jedna barva, například černá, bude mít obzvlášť vysokou hodnotu, třeba 15. Špejle rozsypte na stůl. Vyhrává ten, kdo získá nejvíc bodů, aniž by pohnul ostatními špejlemi.

NAŠE TIPY

Romana Suchá: Rozpustilé básničky
Knížka obsahuje 30 originálních říkanek doprovázených jednoduchými pohybovými hříčkami. Je plná barevných ilustrací a je určena rodičům dětí do tří let. Dítě opakuje veršovánky po dospělém a současně procvičuje prstíky, a tak rozvíjí své verbální dovednosti i jemnou motoriku.
Portál, váz., 72 str., 189 Kč

Nuda nemá šanci
Autor: archiv

Pěnová modelína
Modelína Playfoam nikdy nevyschne, je vyrobena z netoxického a nealergického materiálu ve formě příjemných pěnových minikuliček. Balení se sedmi barvami a dvaceti pěti legračními doplňky (chlupaté drátky, očka) v krabici se spoustou vánočních nápadů stojí 399 Kč. www.playfoam.cz

Nuda nemá šanci
Autor: archiv

Autor: hr, lap