Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česká rodina v Thajsku: Blbec za volantem

1. února 2014 | 17:30

Na Ferry, tedy přívoz na pevninu, nás dovezla manažerka úklidu Jum. Má nás ráda a my ji. V devět jsme stáli v přístavu. V půl desáté jsme odpluli a před desátou jsme už vystupovali na pevnině.

Hned jsme oslovili holčinu s výrazným transparentem: Bangkok Minibus 300BTH!!! Směšná cena.

A teď to začalo: vyjíždějí prý hned, ale do centra, kam chceme, na ulici Khao San prý už nezajíždějí a na Honzíka žádnou slevu nedostaneme. Vyjednávání nepomohlo. Zaplatili jsme a skočili s dalšími několika Thajci a dvěma – asi Číňany – do minivanu. Byl skoro nový, stříbrný, pohodlné sedačky. Vypadalo to na příjemnou cestu. Měli jsme šanci, že za nějaké čtyři hodiny, možná trochu víc budeme v Bangkoku.

Brzda-plyn

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Okamžitě po rozjezdu se ukázalo, že řidič minivanu je ten nejstrašnější asijský pitomec za volantem, který kdy v tomto regionu žil. Jel stylem brzda plyn. Do zatáček najížděl trhavě, příliš rychle, zcela bez ohledu na posádku.

Předjížděl nebezpečně, riskantně. Zneužíval odbočovací pruhy. Když za pomalejším autem vyčkával před předjetím, nedokázal udržet konstantní rychlost a tak pořád zrychloval a hned zas trochu přibrzdil. Blbec. BLBEC!

Kouření povoleno

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Honzíkovi se po nějakých třiceti kilometrech začalo dělat nedobře. Já na řidiče hulákal. On neuměl slovo anglicky. Krátce nato zastavil. Postavil se vedle auta a zapálil si. Ten pitomec jel jako pako, aby si jen tak udělal „rauchpauzu"!

Šel jsem k němu a vysvětlil mu, že má jet klidně. Nejprve anglicky, Nic. Pak rukama. Nic. Pak česky a důrazně. Pak se k nám přidala velmi milá starší Thajka s docela dobrou angličtinou a sdělení řidiči tlumočila. Moc nereagoval.

Tak takhle teda ne!

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Další jízda vedla po dálnici. Jel pořád rychle, ale už ne tak trhavě. Honzíkovi už nebylo tak blbě. Pak ale řidiče zase popadl amok a jel zas jak předtím. Tak jsem na něj hulákal, přidala se i Thajka. Navíc vyštrachala pro Honzíka igelitový pytlík, kdyby něco. Tak daleko jsem to ale nehodlal nechat v žádném případě dojít. Krátce nato jsme zastavili a následovala okamžitě moje opakovaná intervence u řidiče. Pak už se po zbytek cesty držel.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Pamatuju si ho pořád: zezadu z profilu se podobal svým prázdným výrazem bezcitnému huronskému zabijákovi z filmu Poslední Mohykán. Už ho nikdy nechci potkat. Ani pěšky!

Jak to s cestou Jana a Honzíka Rýdlových na letiště dopadlo a jaké drama tou dobou v Thajsku zažili, se dozvíte už zítra! A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl