Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česká rodina v Thajsku: To mohlo blbě skončit

28. prosince 2013 | 09:00

Už  dvakrát nám pořádně tuhla krev v žilách. Už to vypadalo, že voláme sanitku a asistenční linku pojišťovny, kvůli převozu zraněného do republiky. Já i Soňa jsme upadli na schodech. A nebylo to vůbec tak legrační, jak to zní.

Dům je to moc pěkný. To je bez debat. Jenomže schody do patra a celé horní patro má podlahy z tmavého leštěného dřeva - možná týku, možná cedru. A pekelně kloužou.

Domácí kluziště

Na klouzavou podlahu jsme přišli skoro okamžitě. Chodíme tady v tropech samozřejmě hlavně bosi. Stačí ale mít nohu dokonale suchou a na dřevě to jede jako na kluzišti. A nejzrádnější jsou hrany schodů. Jsou oblé.

Soňa byla první na řadě

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Byl jsem právě za domem, když jsem slyšel rány na schodech a její: Au, au, au! Letěl jsem domů a našel ji, jak schoulená v klubíčku klečí pod schody. Nechtěla v tu chvíli vůbec nic.

Trvalo možná tři čtyři minuty, než se s naší pomocí (přiběhli i kluci) opatrně, bolavě postavila. Měla namlácené lokty, bok, záda a půlku zadku. Bolest cítila nějaké čtyři dny. Po celou dobu jsem jí mazal pohmožděniny místní tygří mastí, příjemně to prý chladilo.

Já byl druhý v pořadí

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Já jsem ze schodů sletěl o nějaké čtyři dny později. Dokonce si pamatuju, jak jsem šel ze schodů, v žabkách a ještě jsem si říkal, jak ta guma na podrážkách na tom zrádném dřevě dobře drží.  A už jsem letěl. Dobře z poloviny schodů. Ono tohle schodiště má ještě tu vlastnost, že padajícího nebrzdí. Nešťastník poctivě dojede až na konec. Totéž se stalo Soně.

Zařval jsem, to už běžela i Soňa z kuchyně na pomoc. Okamžitě jsem se zvedl a snažil se chodit. V šoku z leknutí jsem strašně rychle dýchal. Bylo mi špatně. Nakonec se ukázalo, že i já jsem z hrůzného pádu vyvázl bez zlomenin nebo otřesu mozku.

Modlíme se...

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Zvykli jsme si tu v podobné situaci zapálit modlitební vonnou tyčinku. Tehdy jsme zapálili za nás za každého, včetně dětí. A dáváme moc velký pozor na děti. Zvlášť při hře mají snahu po schodech lítat jako doma. Snad nám ty thajské schody dají už do konce našeho pobytu pokoj. Držte nám palce. A my se budeme držet zábradlí.

Další zážitky z tříměsíčního pobytu v Thajsku na vás čekají už zítra. A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl