Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česká rodina v Thajsku: Připravujeme se na Vánoce. Stěhováním.

24. prosince 2013 | 09:00

Vánoce jsou tady. Ne že by na to Thajci jako správní Budhisté nějak zvlášť trpěli, ale na Vánoce a Silvestra sem naletí snad celý svět a je tu nával. A ceny všeho včetně nájmů vyletí minimálně jednou tak vysoko. Spíš víc. My bychom za náš dům za tento jediný sváteční týden zaplatili víc, než v lednu či únoru za celý měsíc!

Dosud byl resort zhruba desítky domů na východní straně ostrova doslova poloprázdný a hlavně klidný. Teď už se to plní i tady.

Noví (nic moc) sousedi

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Včera v noci sem přijela celkem hlučná britská rodina se třemi dětmi. Na první kontakt na nás moc dobrý dojem neudělali. Zhruba šestiletá holčička lila svému čtyřletému bratříčkovi čaj na hlavu a jejich maminka na nás dlouze civěla z okna, aniž by se pokusila třeba jen kývnutím odpovědět na pozdrav.

Výměna domků

Nás čeká menší dům v druhé řadě od moře. Na týden přijdeme o přímý výhled, zato získáme docela sympatickou ukrytou zadní zahrádku. Ta je celkem pěkná.  Tady strávíme Vánoce a Štědrý den. Základní dárek pro všechny děti jsme přivezli už z domova. Nějaké drobnosti dopořídíme tady.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Se Soňou jsme se domluvili, že Štědrý večer klukům uděláme už k obědu, aby měli dost času si s překvapením pohrát. Přišli jsme na to, že mimo přirozené prostředí se ortodoxním vánočním tradicím nijak zvlášť nedaří.

Vánoční palmička

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Stromeček samozřejmě ustrojíme – malý symbolický. Spíš bude legrace až budou kluci zdobit malou palmu nebí banánovník. Vyrobíme s nimi papírové řetězy. Na materiálu, aniž by to věděl, pracuje Vítek. Ten si totiž moc a moc oblíbil malování vodovkami a právě papíry s jeho výtvory nám poslouží jako pěkně barevný materiál na řetězy a ozdoby.

Taky si už s klukama opakujeme pár koled, půjdeme je zpívat k moři. Pak budeme samozřejmě telefonovat babičkám a přátelům. Až jim budeme přát krásné vánoce, budou sedět podle všeho u snídaně, tady je o šest hodin víc. Takže šťastné a veselé i vám!

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Další zážitky z tříměsíčního pobytu v Thajsku na vás čekají už zítra. A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl