Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česká rodina v Thajsku: Zahradník s překvapením

Výhody žití u moře začíná pociťovat i náš jídelníček
14. prosince 2013 | 09:00

Pyšnou princeznu překvapil zahradník a nás taky. Sedíme ráno na terase, když se na nás od svého domku opodál směje místní zahradník. A kývá něčím nevelkým mezi prsty nad hlavou. Neváhám  (jsme v zemi velkých překvapení) a běžím k němu.

Náš zahradník má asi dvacet let, na Thajce je docela vysoký a kromě široširého úsměvu neumí slovo anglicky.

Ukazuje se, že v prstech třímá krevetu. Čerstvou, ještě hýbe fouskama. A v misce u nohou jich má ještě tak asi kilo a půl. To už přiběhla na mé volán i Soňa a Honzík a všichni o krevety okamžitě projevujeme zájem. Zahradník kývá a ochotně předává nerezovou misku.

Kravety za hubičku

Pro jistotu se ještě ptám, jestli jsou čerstvé? Anglicky. Směje se. Tak tedy ukazuju do misky a pak hned na moře.

Zahradník s vášní pro "krevetolov".
Autor: archiv Jan Rýdl
A on chápe, kývá, směje se a sahá pro vedle opřenou vidličku na dvoumetrové tyčce. A ukazuje na sebe, na krevety a na moře. A směje se.

Ptáme se, kolik chce? On, velmi stydlivě, sotva na dvě vteřiny, ukáže z kapsy stobáthovou bankovku. Bez váhání s obchodem souhlasíme. Mít k snídani právě ulovené kilo a půl pěkných krevet za šedesát korun, na to se dá zvyknout.

Ryby ještě levněji

Nabídka místních ryb.
Autor: archiv Jan Rýdl
Odpoledne se u nás stavil majitel domu. Přinesl nám velkou rybu se slovy, že mu jeho thajská kamarádka ujela na pár dní za rodinou a on že se s tím nechce dělat. A tak nám ji přenechal. My mu na oplátku řekli, že jsme to ráno měli krevety. Ale zdroj jsme tajili. Co kdyby se pak na svého zahradníka zlobil, že pytlačil, místo aby sekal trávu nebo loupal schnoucí listy banánovníků?

Ale majitel, Bruce dobře tušil a povídá: „Můj zahradník občas nějaké krevety naloví." A koukal na nás zkoumavě.Museli jsme s pravdou ven. Ale nic se nestalo. Bruce se usmál a řekl, že krevety jsou čerstvé úplně nejlepší.

Není taky vyloučeno, že jsme ten den snědli Brucovi snídani…

Další zážitky z tříměsíčního pobytu v Thajsku na vás čekají už zítra. A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl