Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česká rodina v Thajsku: Jak to zvládají kluci

Jak to tak vypadá, pouliční gril se nám stal osudným.
15. prosince 2013 | 09:00

Aklimatizace, řekli jsme si, podle všeho úspěšně skončila, dáme se do práce. Ostatně nejsme tady na dovolené, ale jen jsme se na tři měsíce přestěhovali. Práce, škola, život. Vše musí běžet dál. A tak se kluci sami ozhodli, že se ze všeho nejdřív dají do svých deníků.

Matějův desítkový deník

Ta pravá chvíle na ně nastala, když večer odložili tablety s hrami a na sedačce se viditelně kousali nudou. Každý proto dostal velký sešit a návrh, jak zezačátku nato. Matěj, teď v první třídě, si pečlivě odpočítal stránky po deseti a nadepsal si kapitoly: zážitky, komiksy…

Honza pěkně pečlivě

Třeťák Honza to vzal chronologicky. Zaznamenal datum, kdy jsme přiletěli a namaloval přistání. Nezapomněl na imatrikulaci letadla, přistávací světla i značky na ploše, kde který typ aeroplánu má zastavit.Pak napsal, že první tři dny se nic nedělo.

Oblíbené palačinky
Autor: archiv Jan Rýdl

Pak si vzpomněl a napsal, že je tu bazén. A namaloval ho. I s podvodními světly a vodotrysky v podobě slonů. Pak zase chvíli přemýšlel. Pak napsal, že jsme si byli dát pizzu. A tentokrát k tomu bez zaváhání připojil: A nezapomeňte jim říct, že nemaj dělat pálivou!

Konec ráje pro kluky

A je to tady! Po bezmála dvou týdnech v Thajsku začali Honzík a Matýsek najednou zvracet. A hodně. A nevíme z čeho! Je jasné, že Thajsko za to nemůže, asi jsme někde udělali chybu

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Měli jsme ten den naplánovaný jako odpočinkový. Trochu školy, šup do bazénu, spaní po obědě. Prostě idylka. Na večeři jsme se ale rozhodli, že vyrazíme na skútrech do naší oblíbené polívkárny. Takhle v podvečer tam navíc na ulici parkují i „motorizovaný“ masový grill, palačinkářka nebo kavárna.

Matěj si dal nějaké masovo-rýžové kuličky z grilu, které musela Thajka od sebe odstříhat nůžkami na nehty. Honza zvolil opečený párek na špejli. Pak oba palačinku s čokoládou. Vítek okusoval od všech, nejvíc ale dostal od kluků po kouscích palačinku.

Reakce na sebe nenechala čekat

Po návratu domů kluci hráli na chvíli hry na tabletu. A právě tehdy Matěj přišel, že se mu při tom trochu zatočila hlava. Chvíli seděl sklesle opodál. A za pár minut už jsme letěli na záchod. A znova  a znova! Podobnou „zvracecí“ virózu měl Matěj tři týdny před odjezdem. Tehdy jsme ho dovezli do nemocnice a tři dny byl na kapačkách kvůli dehydrataci.

Oblíbené palačinky
Autor: archiv Jan Rýdl
Během chvíle jsme zkontrolovali oba dva zbývající syny, připravili pasy, pojištění, kreditní karty a číslo v mobilu na místní kliniku pro turisty. A čekali, co bude dál.

Proběhali jsme s Matějem na záchod celou noc. Až nad ránem se žačal pomalu lepšit. V pět ráno ale začal Honzík. V půl šesté ráno jsme se Soňou seděli v našem domě potmě na schodech a rozhodovali se, jestli to je na odjezd do nemocnice nebo ještě ne.

Během dopoledne se zdá Matěj už skoro úplně v pořádku. Honza dvě hodiny spí a taky se postupně zlepšuje. Zvrací tak jednou za hodinu. Děláme klasická „česká“ opatření – vychlazená cola po lžičkách a vždy dva tři doušky vody po půlhodinách.

Do nemocnice jsme zatím nejeli.

Takhle si kluci ráj v Thajsku rozhodně nepředstavovali.
Autor: archiv Jan Rýdl
V této situaci jsme děkovali v duchu všem, kteří nám do Thajska napsali. Především těm, kteří se ozvali s tím že tady podobně jako my jsou nebo dokonce trvale žijí. Obratem jsme některé z nich obeslali emailem, zda poznávají příznaky nějaké typické místní potíže. Teď čekáme na odpovědi.

Teď se klukům přidala mírná teplota a bolest hlavy. To přičítáme dehydrataci. Zatím se oba zdají lepš, jen hodně unavení. Vítek, zdá se, tuto zkušenost zatím minul.

Držte palce.

Takhle si kluci ráj v Thajsku rozhodně nepředstavovali.
Autor: archiv Jan Rýdl
Nakonec jsme se zeptali Bruce, majitele resortu, z čeho záchvat zvracení může pocházet. Nechal si převyprávět našich posledních 24 hodin a řekl, že to bylo nejspíš to jídlo z grilu na motorce. Že se to tady Evropanům prý stává. Některým. Často. Bereme to jako zkušenost do dalšího pobytu. Budeme určitě opatrnější.

Další zážitky z tříměsíčního pobytu v Thajsku na vás čekají už zítra. A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl