Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kam na nejlepší svařák v Praze? V redakci vedou Nerudovka, Manifesto a Ungelt

9. prosince 2022 | 05:00

K adventnímu období svařené víno již neodmyslitelně patří, a tak není divu, že ho seženete nejen na adventních trzích, ale i v restauracích a barech. Rozhodli jsme se proto nasadit holé životy a riskovat kocovinu, abychom vypátrali ta nejlepší svařená vína v Praze. Kde nám nejvíc chutnalo, kolik se za svařák platí a jaký se nabízí doprovodný program?

Pražský hrad

Zajít během adventu na Pražský hrad a pokochat se výhledem na – s trochou štěstí – zasněženou Prahu chce spousta lidí, o čemž svědčí i davy proudící tímto směrem. Na nádvoří Hradu je letos několik stánků nabízejících občerstvení včetně svařeného vína, málokomu se ale chce vyhazovat za horký nápoj 90 Kč, tudíž byly adventní stánky jediným místem, kde se na Hradě netvořily fronty. Chcete-li se přesto kochat památkami s trochou alkoholu v těle, zajděte si pro svařák do Café Loretánská. Vybrat si můžete ze tří porcí za 60, 80 a 90 Kč a vedle toho, že cukrem se zde nešetří, je svařák obohacen trochou tuzemáku, takže má opravdu grády.

VIDEO: Připravte si lahodné svařené víno i doma...

Video se připravuje ...
Domácí vařené víno • VIDEO: Videohub

Dědkův mlýn

Také cestou z Pražského hradu je třeba se posilnit. V Nerudovce by byl hřích nenavštívit obchůdek Dědkův mlýn, kde si rázem budete připadat jako v pohádce. Je totiž plný perníčků nejrůznějších tvarů i barev a jejich vůně vás doslova omámí. Svařák si zde po zaplacení můžete ve výdejním okénku načepovat sami a přidat si do něj plátek pomeranče, badyán či hřebíček, toho posledního je ale v horkém víně požehnaně. Svařák stojí rozumných 60 Kč, a když si k němu dáte některý z perníčků, budete naprosto spokojeni.

Manifesto Market Anděl

Pokud se rozhodnete vydat se po Praze na tour de svařák, je pořádné jídlo základem, abyste náročnou pouť ustáli. Je-li vás víc a nemůžete se shodnout na společných chutích, vydejte se do Manifesto Marketu na Andělu, který slučuje řadu restaurací a bister pod jednou střechou. Na své si tak přijde každý a svařák zde seženete také. Ten jejich je lahodný, obohacený o šťávu z pomeranče a kapku něčeho tvrdšího, a stojí 80 Kč.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Marta Půšová