Recepty na domácí likéry:
1) Vaječný likér z mléka
2) Vaječňák ze salka
3) Likér z karamelového salka
4) Kokosový ze smetany
5) Mandlový s pudinkem
Vaječný likér z mléka
Doba přípravy: 30 minut
Budete potřebovat:
- 2 litry plnotučného mléka
- 80 g moučkového cukru
- 3 vanilkové cukry
- 100 ml tuzemáku
- 4 žloutky
Postup:
V hrnci svařte mléko s vanilkovým cukrem a směs nechte vychladit. Přidejte rum, moučkový cukr, žloutky a důkladně vše ušlehejte. Pak vaječný likér přeceďte přes plátno a rozlijte do vypláchnutých lahví.
Vaječný likér ze salka
Vyzkoušejte také vaječný likér s kondenzovaným mlékem a hnědým rumem. Postup najdete ve videu.
Karamelový likér
Doba přípravy: 30 minut
Budete potřebovat:
- 600 g neslazeného kondenzovaného mléka
- 2 plechovky karamelového kondenzovaného mléka
- 300 ml bílého rumu
- 3 svitky skořice
- 3 hvězdičky badyánu
- 1 vanilkový lusk
- 3 hřebíčky
- 1 lžičku mleté skořice
Postup:
Do hrnce nalijte kondenzované mléko, přidejte koření a podélně překrojený vanilkový lusk. Pak nechte vše louhovat do druhého dne. Druhý den vyjměte koření a nožem seškrábněte do směsi semínka vanilkového lusku. Přidejte karamelové kondenzované mléko a vše ušlehejte. Nakonec vmíchejte rum. Likér rozlijte do lahví a nechte uležet.
Kokosový likér
Doba přípravy: 30 minut
Budete potřebovat:
- 300 ml kokosové smetany
- 140 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- 150 g kokosové moučky
- 250 ml brandy
Postup:
Ve vodní lázni svařte kokosovou smetanu s vanilkovým cukrem. Přidejte nastrouhaný kokos, cukr a vše nechte asi hodinku uležet. Vmíchejte brandy a vše důkladně promíchejte. Likér pak přeceďte přes plátýnko, rozlijte do lahví a nechte pár dní uležet.
Mandlový likér
Doba přípravy: 30 minut
Budete potřebovat:
- 1 l mléka
- 2 balení mandlového pudinkového prášku
- 4 plechovky salka
- 700 ml rumu
- pár kapek mandlové esence
Postup:
Plechovky se salkem dejte do hrnce s vodou a vařte je 2 hodiny. Vznikne vám hustá karamelová hmota. Pudink uvařte podle návodu. Nechte ho vychladnout a pak do něho vmíchejte salko. Vmíchejte rum, mandlovou esenci a likér prošlehejte. Rozlijte do lahví a nechte uležet.