V prosinci ho má v nabídce spousta cukráren, kaváren i restaurací. A samozřejmě ho seženete i ve všech obchodech s potravinami. Abychom vám usnadnili výběr, ochutnali jsme v redakci některé z nich za vás. A ukázalo se, že ani za hodně peněz nemusíte mít hodně muziky.
Vaječňák není žádným českým a novodobým vynálezem. Připravoval se už ve středověku, hlavně v západní Evropě, kde byl oblíbeným svátečním nápojem bohatých. Jedině ti si ho mohli dovolit, protože lihoviny, ze kterých se nápoj vyráběl, i další potřebné suroviny, hlavně vejce, byly hodně drahé. Ve Francii se mu tehdy říkalo lait de poule neboli kuřecí mléko. V 18. století se pak vaječný likér rozšířil i do Ameriky a díky Georgeovi Washingtonovi, který ho podával návštěvám, se stal oblíbenou vánoční tradicí. Zajímavá je historie anglického názvu vaječného likéru: eggnog. Vznikl spojením slov egg (vejce) a nog, což podle některých teorií pochází z označení dřevěných pohárů na alkohol noggin. Podle jiné teorie název pochází z koloniální doby, kdy se v Americe vaječný likér připravoval z vajec a grogu a označení egg´n´grog se zkrátilo na eggnog.
VIDEO: Recept na sladkou vánoční klasiku...
Stačí pár kvalitních surovin
Základem dobrého vaječného likéru jsou kvalitní suroviny – žloutky, kondenzované mléko, smetana nebo mléko, vanilka, cukr a samozřejmě alkohol. Právě ten nejvíc ovlivňuje výslednou chuť. Nejčastěji se používá tuzemák nebo pravý rum z cukrové třtiny, také brandy, pro jemnější chuť pak whisky nebo bourbon a setkat se můžete i s vaječňáky z vodky. Pokud připravujete vaječný likér doma, je důležité ho také nechat dostatečně uležet, aby se všechny chutě náležitě propojily.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.