Domácí likéry: Pro zahřátí i jako skvělý dárek
Přinášíme vám recepty včas, aby se vám likéry stačily uležet. Většinou to ale ani nestihnou, jsou totiž tak dobré... Raději si tedy nakupte suroviny na dvojitou dávku, až je budete před vánocemi ještě narychlo dodělávat.
Karamelový likér
LikérAutor: Shutterstock.com500 ml bílého rumu
600 g neslazeného kondenzovaného mléka
2 plechovky karamelového kondenzovaného mléka
3 celé skořice
3 hvězdičky badyánu
1 vanilkový lusk
2 hřebíčky
1 lžičku mleté skořicePostup:
rendlíku nalijte kondenzované mléko, přidejte skořici, hřebíčky, badyán a podélně překrojený vanilkový lusk. Nechte vše louhovat do druhého dne. Pak vyndejte koření a nožem seškrábněte do rendlíku semínka vanilkového lusku. Přidejte karamelové kondenzované mléko a chvíli šlehejte tyčovým mixérem. Nakonec vmíchejte rum. Likér nalijte do lahví a nechte uležet.
Vaječný likér
LikérAutor: Shutterstock.com3 litry plnotučného mléka
100 g moučkového cukru
6 vanilkových cukrů
150 ml tuzemáku
6 žloutkůPostup:
V hrnci svařte mléko s vanilkovým cukrem a nechte vychladit. Přidejte rum, moučkový cukr, žloutky a chvíli šlehejte. Pak likér přeceďte přes plátýnko a rozlijte do uzavíratelných lahví, které nechte uležet.
Kokosový likér
LikérAutor: Shutterstock.com300 ml smetany
150 g cukru
1 vanilkový cukr
200 g kokosové moučky
250 ml brandyPostup:
Ve vodní lázni svařte smetanu s vanilkovým cukrem. Přidejte nastrouhaný kokos, cukr a vše nechte uležet hodinku pod pokličkou. Nakonec vmíchejte brandy a vše důkladně promíchejte. Likér pak přeceďte přes plátýnko, rozlijte do lahví a nechte 2 týdny uležet.