Levné večeře z brambor: Pro vegetariány i masožrouty
Pokud ještě máte ve sklepě zásoby brambor, je nejvyšší čas se jich zbavit. Máme pro vás tipy na skvělé večeře. Navíc vám ušetří peněženku, dobroty z brambor jsou prostě za babku.
Brambory na paprice s domácími plackami
Brambory na papriceAutor: ShutterstockDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 1 kg brambor
- sádlo
- 2 cibule
- sladkou mletou papriku
- sůl, pepř
- 1 l vývaru
Na placky:- hladkou mouku
- vodu
- sůl
- prášek do pečiva
Postup:
Cibuli opečte dozlatova, přidejte pálivou papriku a na osminky nakrájené brambory. Dochuťte solí, pepřem, zalijte vývarem a vařte, dokud brambory nebudou měkké. Pak z mouky, vody, soli a prášku do pečiva udělejte tuhé těsto. Vyválejte placky a pečte v pánvi na oleji. Hotové paprikové brambory podávejte s plackami.Zapečené brambory s cuketou
Zapečené brambory s cuketouAutor: ProfimediaDoba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 30 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 600 g brambor nakrájených na plátky
- 2 malé cukety
- 2 cibule
- sůl, pepř
- špetku muškátového oříšku
- 50 ml vývaru
- 50 ml smetany
- 1 lžíci másla
Postup:Do máslem vymazané zapékací mísy navrstvěte střídavě plátky brambor, na másle opečené cibule a na suché pánvi opečené cukety. Každou vrstvu zvlášť osolte a opepřete a ochuťte špetkou muškátového oříšku. Vývar smíchejte se smetanou a vše v míse zalijte. Navrch dejte kousky másla. Brambory pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
Bramborová pizza
bramborová pizzaAutor: ShutterstockDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 35 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 500 g brambor
- 2 červené cibule
- 120 g slaniny
- 100 g šunky
- 200 g eidamu
- oregano, sůl, pepř
- 2 vejce, olej
- 20 ml mléka
Postup:Brambory nakrájejte na kolečka. Rozložte je do velké kulaté formy nebo na plech vyložený pečicím papírem, osolte a opepřete. Brambory pečte asi 20 minut při teplotě 200 °C. Cibuli, slaninu a klobásu nakrájejte na kousky, sýr nastrouhejte najemno. Smíchejte vejce s mlékem, směs osolte a opepřete. Na horké předpečené brambory dejte šunku a cibuli. Pak vše posypte nastrouhaným sýrem a zalijte vaječnou směsí. Nakonec posypejte čerstvým rozmarýnem nebo sušeným oreganem. Bramborovou pizzu pečte ještě asi 15 minut.
Bramborový salát se zelenými lusky
Zelený bramborový salátAutor: ShutterstockDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 500 g menších brambor
- 150 g zelených lusků
- 2 lžíce pesta
- petrželku na zdobení
- 1 chilli papričku
- olivový olej
- jablečný ocet
Postup:Malé jarní brambory uvařte ve slupce doměkka. Nechte trochu vychladnout a nakrájejte. Lusky krátce povařte a pak ihned opláchněte studenou vodou, aby si zachovaly svěží zelenou barvu. Brambory promíchejte s nasekanou petrželkou a pak přidejte lusky. Dochuťte olivovým olejem, octem, solí a pepřem a nasekanou chilli papričkou. Salát se hodí ke grilovanému masu nebo jako lehký samostatný pokrm.
Tymiánové brambory
Brambory se neomrzí!Autor: ShutterstockDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 1 hodinuBudete potřebovat
(pro 4 osoby):- 1 kg brambor
- 300 ml smetany
- 3 stroužky česneku
- sůl, bílý pepř
- máslo na vymazání pekáče, čerstvý tymián
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Pekáček vymažte máslem a postupně do něho vrstvěte plátky brambor. Každou vrstvu osolte, opepřete a posypte tymiánem. Česnek prolisujte a smíchejte se smetanou. Dochuťte solí, pepřem a zalijte brambory. Pečte je asi 1 hodinu při teplotě 170 °C.