Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Užitečný fén: 10 překvapivých způsobů, jak ho využít v domácnosti

  • Fén
    28. února 2014 | 16:08

    V boji s našimi nezkrotnými vlasy je to nedocenitelný pomocník. Napadlo vás ale někdy, že vám "obyčejný" vysoušeč vlasů může pomoci i při úklidu nebo třeba přípravě dokonalého svátečního dortu?

  • Dokonalá poleva


    1915720:gallery:true:trueDokonale hladkou polevu na dortu, koláči i sušenkách vykouzlíte právě s pomocí fénu. Nastavte ho na první stupeň a "vyfénujte" ji dohladka. Studený vzduch vám naopak pomůže, pokud spěcháte a potřebujete, aby vám poleva či krém rychleji ztuhly. A fén vám pomůže i když jen potřebujete oživit jednotvárný povrch moučníku. Horkým vzduchem polevu rozehřejte a usaďte do ní třeba kandované třešničky nebo jí posypejte cukrovými perlami.
  • Hladké ubrusy a sprchové závěsy

    Koupelnový závěs 199 Kč
    Autor: Ikea
    Vybalili jste nový ubrus z PVC nebo sprchový závěs a rozčiluje vás, že jsou na něm patrné všechny záhyby? Proud horkého vzduchu vám pomůže rychle se jich zbavit. Nastavte ho na nejvyšší stupeň a držte ho asi 30 centimetrů od plastu, abyste ho neroztavili.
  • Námraza v ledničce

    Tučné potraviny by neměly ve vaší lednici nic pohledávat. Zatočte i s levnými margaríny a na vaření si nechte kvalitní sádlo, čerstvé máslo a oleje.
    Autor: profimedia.cz
    Velkou vrstvu námrazy v ledničce či mrazáku odstraníte, když na vypnutou chladničku použijete vysoušeč vlasů. Pozor ale na přímý kontakt fénu s ledem.
  • Nechtěné samolepky

    Každé dítě dostalo při vstupu arch s barevnými samolepkami
    Autor: profimedia.cz
    Pokud s vámi žijí děti, které vám vyzdobily nábytek samolepkami, nepropadejte panice. Nejprve samolepky nahřejte fénem, a uvidíte, jak krásně půjdou dolů.  Stačí ho zapnout ho na nejvyšší výkon. Tím lepidlo, kterým je samolepka přichycena, nahřejete a můžete ho škrabkou seškrábnout. Pokud vám na povrchu zbude ještě trochu lepidla, odstraňte ho pomocí eukalyptového oleje.
  • Mastnota na dlaždičkách

    Úklid dá pěkně zabrat
    Autor: profimedia.cz
    Mastné cákance a zbytky jídla na kuchyňských kachlíkách nepatří ke skvrnám, které by se odstraňovaly snadno. Místo drhnutí drátěnkou, při kterém hrozí, že kachlíky nenávratně poškodíte, si vezměte na pomoc obyčejný fén. Teplý vzduch rozpustí tuk a skvrny pak půjdou dolů i obyčejnou houbičkou na nádobí.
  • Skvrny od vosku

    svíčka
    Autor: Shutterstock.com
    Skvrny od vosku jsou velmi odolné i vůči nejrůznějším chemickým čističům. Přesto se jich můžete snadno zbavit. Použijte fén a nechte vosk trochu změknout, následně zbytky vosku odstraňte setřením látkou napuštěnou octem.
  • Stará dálniční známka

    Tuto dálniční známku označili zaměstnanci Asfinagu za kradenou
    Autor: Foto Blesk - Slávka Červená
    Aby šla dálniční známka nebo třeba samolepka z kapoty auta dobře odlepit, musí se podklad zahřát na vyšší teplotu. I k tomuto účelu dobře poslouží fén. Potom uvolněte růžek nálepky, zatáhněte a pomalu pokračujte, dokud není celá fólie pryč.
  • Prach na těžko přístupných místech

    Úklid
    Autor: Shutterstock.com

    Starší radiátory se mezi jednotlivými žebry pravidelně zanášejí prachem, který se špatně utírá. Zkuste to pomocí fénu: nejprve položte pod radiátor noviny a fén zapněte na nejvyšší výkon i teplotu. Prach snadno odfouknete, zůstane na novinách, které vyhodíte. Mastné nečistoty se zahřejí a potom už je lehce odstraníte hadrem navlhčeným ve vodě se saponátem. Pokud se potřebujete zbavit prachu z poliček, kde máte velké množství všech možných "tretek", nastavte fén na chladný vzduch a prach odfoukněte. Začněte od nejvyšší polici, aby vám prach nepadal na již čistá místa.
  • Voskovky na nábytku

    Víte, že to co a jak dítě nakreslí, říká o rodině víc než slova?
    Autor: archiv firmy Pentel
    Nechali jste své milované ratolesti chvilku bez dozoru a oni vám za odměnu vyzdobili nábytek nápaditými malůvkami? Nemusíte hned kupovat nový. Počmáraná místa fénujte, dokud voskovky nepovolí, pak je jen otřete navlhčenou houbičkou se saponátem.
  • Fotografie z alba

    Vyhrajte ceny v hodnotě více než 30 000 korun!
    Autor: archiv firem
    Potřebujete vyndat fotografii ze samolepicího alba a nechcete ji při tom zničit? Zapněte fén na první stupeň, zespodu stránku nahřejte a fotografii opatrně stáhněte.

Klíčová slova:  praktická žena, domácnost, fén
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...