Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Troufněte si na domácí lučinu: Je lepší než ta z obchodu

Domácí příprava lučiny není tak těžká, jak by se mohlo zdát.
1. března 2014 | 12:00

Chybí vám na trhu poctivý smetanový sýr? Pokud jste milovnicí domácí kuchyně, ráda experimentujete a zkoušíte nové věci, pusťte se s námi do výroby neodolatelného čerstvého sýra.

Slibujeme, že na tomto receptu na oblíbenou lučinu si pochutná celá rodina, včetně dětí, které často měkké sýry příliš „nemusí“. Uvidíte, že to není nic těžkého a zvládne to opravdu každá z vás. Do druhého dne tak budete mít na stole neskutečně krémovou pochoutku, která za trochu námahy rozhodně stojí.

Recept na domácí lučinu (Doba přípravy: 24 hodin)

Budete potřebovat:
(pro 4 osoby):
500 g hustého bílého jogurtu (nejlépe Selský Hollandia)
400 g krémové zakysané smetany
sůl

Domácí příprava lučiny není tak těžká, jak by se mohlo zdát.
Autor: Shutterstock.com
Postup:
Ve skleněné nebo keramické míse pečlivě smíchejte bílý jogurt se zakysanou smetanou a směs s citem osolte. Připravte si hrnec. Na něj zavěste jemný cedník nebo sítko, které vyložte plátnem, čistým pánským kapesníkem nebo dětskou plenou (ideální je použít dvě vrstvy). Jogurtovou směs vlejte do hrnce, překryjte cípy látky, přikryjte poklicí a hrnec uložte do chladničky na 24 hodin vykapat. A máte hotovo. Odkapanou syrovátku nevylévejte, můžete ji vypít nebo skvěle použít do koupele nebo jako pleťovou vodu. Případně ji zapracujte do chlebového těsta, pokud si ráda pečete svůj vlastní.

Autor: sim