Slibujeme, že na tomto receptu na oblíbenou lučinu si pochutná celá rodina, včetně dětí, které často měkké sýry příliš „nemusí“. Uvidíte, že to není nic těžkého a zvládne to opravdu každá z vás. Do druhého dne tak budete mít na stole neskutečně krémovou pochoutku, která za trochu námahy rozhodně stojí.
Recept na domácí lučinu (Doba přípravy: 24 hodin)
Budete potřebovat:
(pro 4 osoby):
500 g hustého bílého jogurtu (nejlépe Selský Hollandia)
400 g krémové zakysané smetany
sůl
Ve skleněné nebo keramické míse pečlivě smíchejte bílý jogurt se zakysanou smetanou a směs s citem osolte. Připravte si hrnec. Na něj zavěste jemný cedník nebo sítko, které vyložte plátnem, čistým pánským kapesníkem nebo dětskou plenou (ideální je použít dvě vrstvy). Jogurtovou směs vlejte do hrnce, překryjte cípy látky, přikryjte poklicí a hrnec uložte do chladničky na 24 hodin vykapat. A máte hotovo. Odkapanou syrovátku nevylévejte, můžete ji vypít nebo skvěle použít do koupele nebo jako pleťovou vodu. Případně ji zapracujte do chlebového těsta, pokud si ráda pečete svůj vlastní.