Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čočka jak ji neznáte, 5 levných receptů pro celou rodinu

  • Čočka je snadno dostupná a levná varianta na rodinný oběd
    2. února 2014 | 06:00

    Čočka je velice levná, zdravá a jednoduchá na přípravu. Také skvěle zasytí a v zimním období je ideálním řešením rodinných jídel. Máme pro vás pár netradičních receptů, které si určitě zamilujete.

  • Mrkvová polévka s čočkou


    ...
    Autor: Shutterstock
    Budete potřebovat:


    0,5 kg mrkve
    1 hrnek červené čočky
    1 cibule
    česnek
    Bujón
    Římský kmín
    Chilli
    Zázvor

     

    Postup:

    Mrkev nakrájíme na kostky a dáme na plech spolu se stroužky česneku. Posypte solí, mletým římským kmínem a chilli. V hrnci si zatím co se peče mrkev, osmažte cibulku se lžící nastrouhaného zázvoru. Když mrkev v troubě změkne, dáte jí do hrnce na cibulku, zalijete vývarem a všechno rozmixujete do hladka. Přidáte hrnek červené čočky a polévku vaříte, dokud čočka nezměkne.

  • Čočkové kari


    Čočkové recepty
    Autor: shutterstoclk
    Budete potřebovat:

    Cibule
    Červená čočka
    Loupaná rajčata
    Chilli pasta
    Zázvor
    Kari mix

    Postup:

    Cibulku osmahneme do zlatova, přidáme zázvor, kari mix, chvíli restujeme a potom přidáme loupaná rajčata. Přidáme vodu a dva hrnky červené čočky. Vaříme, dokud není čočka měkká. Pokud máte rádi pálivé. Přidáme ještě chilli pastu. Hotové kari se podává s rýží nebo s plackami chapati.

  • Čočkové karbanátky


    Čočkové recepty
    Autor: shutterstoclk
    Budete potřebovat:


    200 g červená čočka, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 1 lžička majoránky, ½ lžičky mletého kmínu, lžička soli, špetka pepře, 2 vejce, 4 lžíce hladké mouky, 4 lžíce strouhanky, olej na smažení

     

     

    Postup:

    1. Čočku namočte přes noc do studené vody, poté ji sceďte a propláchněte. Znovu zalijte vodou tak, aby hladina byla jen nepatrně nad čočkou, a uvařte ji doměkka. Když se trochu rozvaří, nevadí. Hotovou totiž rozmixujete. (Pokud použijete červenou čočku, nemusíte ji předem namáčet.)
    2. Cibuli i česnek oloupejte a najemno nasekejte. Omytou a oloupanou mrkev nastrouhejte a společně s nakrájenou cibulí i česnekem přidejte k rozmixované čočce.
    3. Směs na karbanátky dochuťte majoránkou, kmínem, solí a pepřem, přidejte vejce a promíchejte. Zahustěte moukou a strouhankou. Nakrájenou cibuli zkuste také nejprve lehce orestovat na lžičce oleje. Zjemní se tak její chuť.
    4. Z tuhé hmoty tvarujte malé karbanátky a ještě je lehce obalte ve strouhance. V pánvi zahřejte olej a karbanátky na něm za mírného probublávání pomalu smažte z obou stran dozlatova. Po usmažení je nechte okapat na ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku. Karbanátky budou výborné například se salátem s jogurtovou zálivkou.

  • Kari čočka s banánem


    Zkust v kuchyni trochu zaexperimentovat s banány
    Autor: shutterstoclk
    Budete potřebovat:


    100 g cibule, 2 stroužky česneku, 100 g kyselých jablk, 2 čajové lžičky oleje, 200 g červené čočky, koriandr, curry prášek, 1/2 l vody, sůl, pepř, 200 g banánů, 100 g celozrnných těstovin, 125 ml zakysané smetany, pažitka

    Postup:
    Cibuli nakrájejte na jemno. Stroužky česneku utřete. Jablka oloupejte, vyjměte jádřince a nahrubo nastrouhejte a vše dohromady poduste na oleji. Čočku s koriandrem a curry přiveďte k varu a okořeňte solí a pepřem, při mírné teplotě asi 15 minut přikryté vařte. Přidejte cibuli, česnek a jablka. Oloupejte banány a nakrájejte je na plátky, vmíchejte do čočky a vařte přikryté dalších 5 minut. Tekutina by se měla skoro všechna vstřebat, v opačném případě povařte v odkrytém hrnci. Mezitím uvařte ve slané vodě těstoviny. Podávejte uvařené těstoviny ozdobené curry čočkou, zakysanou smetanou a pažitkou.

  • Čočková pomazánka


    Čočkové recepty
    Autor: shutterstoclk
    Budete potřebovat:


    100 g šunky, 2 stroužky česneku, 3 vejce natvrdo, 3 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kremžské hořčice, 1 malá cibule, 1 miska vařené čočky, 3 kyselé okurky

    Postup:

    Čočku uvaříme. Vejce připravíme natvrdo, pak jen zchladíme a oloupeme. Připravíme si ostatní suroviny, cibuli a česnek oloupeme.
    Uvařenou čočku rozmixujeme najemno, vajíčko nakrájíme najemno, okurku, cibuli a salám na drobné kostičky a česnek prolisujeme. Vše promícháme, přidáme hořčici, sůl a pepř.

  • Čočkový salát


    Čočkové recepty
    Autor: shutterstoclk
    Budete potřebovat:

    '400 g uvařené červené čočky
    1 červená cibule
    1 červená paprika
    1 žlutá paprika
    1 lžíce kaparů
    10 cherry rajčat
    2 hrsti rukoly
    Zálivka
    ⅓ sklenice olivového oleje
    1 lžíce plnotučné hořčice
    2 lžíce citronové šťávy
    1 lžička přísady do jídel

    Postup:
    Čočku smícháme s cibulí a paprikami nakrájenými na drobné kostičky, kapary nasekáme nahrubo, rajčátka nakrájíme na půlky.

    Zálivku připravíme vymícháním všech ingrediencí do hladké emulze. Čočkovou směs promícháme se zálivkou a nakonec zlehka vmícháme rukolu.

     

Diskuse ke článku
.