Čtvrtek 19. prosince 2024
Svátek slaví Ester, zítra Dagmar
Oblačno 7°C

Všechny tváře čočky! Rychlé, levné recepty, po kterých se netloustne!

  • Čočku si můžete dopřávat celý rok. Je levná, zdravá a dietní.
    17. dubna 2015 | 06:00

    Zapomeňte na čočku na kyselo s vejcem ze školní jídelny. Tato luštěnina má podstatně více tváří, než si dokážete představit. Seznamte se se skvělými recepty inspirovanými kuchyněmi celého světa.

  • Krémová polévka z červené čočky

    Čočku si můžete dopřávat celý rok. Je levná, zdravá a dietní.
    Autor: Shutterstock

    Doba přípravy: 10 min

    Doba vaření: 10 min

    Potřebujete:

    • 2 lžičky kmínu 
    • 1/2 lžičky drcených chilli papriček 
    • 2 lžíce olivového oleje 
    • 600 g mrkve, nastrouhané 
    • 140 g červené čočky 
    • 1 l horkého zeleninového vývaru 
    • 125 ml smetany na vaření 
    • sůl 
    • zakysaná smetana
    • hladkolistá petrželka k podávání

     

    Postup:

    Rozpalte větší hrnec, vsypte kmín a chilli a nasucho opékejte zhruba minutu, aby se koření rozvonělo. Poté polovinu kmínu s chilli vyndejte a odložte. Do hrnce naopak přidejte olej, mrkev a čočku, malou chvilku opékejte, vlijte vývar a smetanu a přiveďte k varu. Nechte probublávat deset minut, aby čočka nabobtnala a změkla. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka (pokud chcete, nechte trochu čočky v celku). Polévku osolte a podávejte se zakysanou smetanou, posypané odloženým kořením a hladkolistou petrželkou.

  • Zapečené žampiony plněné pastou z červené čočky

    Žampiony plněné čočkovou pěnou
    Autor: Shutterstock

    Doba přípravy: 15 minut

    Doba vaření: 15 minut

    Potřebujete (pro 4 osoby):

    • 6 velkých portobello žampionů
    • 200 g červené čočky
    • 100 g čerstvého kozího sýra
    • 1/2 čajové lžičky indického kari
    • olivový olej
    • pálivá paprika
    • sůl
    • pepř
    • šťáva z citronu

    Postup:

    Žampiony očistíme a vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. V misce smícháme vařenou červenou čočku, kozí sýr, kari, kapku olivového oleje a utřeme v pěnu. Podle chuti dokyselíme citronem, dosolíme a dopepříme. Naplníme do žampionů a 15 minut pečeme na 180 °C.

  • Zapečené papriky s čočkou

    Papriky plněné čočkou
    Autor: Shutterstock

    Doba přípravy: 15 minut

    Doba vaření: 75 minut

    Potřebujete:

    • 200 g vařené červené čočky
    • 3 polévkové lžíce olivového oleje
    • 1 cibule
    • 1 mrkev, oloupaná
    • 1 baby cuketka
    • 100 g čerstvého špenátu
    • 3 stroužky česneku
    • 400 g loupaných rajčat
    • 125 ml zeleninového vývaru
    • sušený rozmarýn
    • sušené oregano
    • sušený tymián
    • strouhanka
    • šťáva z 1/2 citronu
    • kůra z 1/2 citronu
    • hrst petrželky, najemno nasekané
    • sůl, pepř

    Postup:

    Předehřejte troubu na 190 °C. Čočku uvařte podle návodu. Nechte ji okapat. Mezitím v pánvi rozpalte dvě lžíce oleje a restujte na něm nadrobno pokrájenou cibulku a mrkev zhruba 5 minut. Pak přidejte česnek, nadrobno pokrájenou cuketu, rajčata, vývar a sušené bylinky. Poduste asi 10 minut a odstavte z ohně. Přidejte nasekaný špenát, čočku a promíchejte. Podle chuti dosolte a opepřete.

    Papriky přepůlíme a odstraníme zrníčka. Poklademe na plech vyložený pečicím papírem a naplníme směsí. Zakapeme citronovou šťávou, zakryjeme alobalem a pečeme 25 až 30 minut.

    Mezitím rozpálíme na malé pánvi zbytek olivového oleje, přidáme strouhanku a koření a restujeme dozlatova. Nakonec vmícháme nasekanou pažitku a citronovou kůru. Papriky posypeme směsí a dáme péct na dalších 15 minut.

  • Pomazánka s černou čočkou beluga a kozím sýrem

    Pomazánka z kozího sýru a čočky beluga
    Autor: Shutterstock

    Doba přípravy: 10 minut

    Doba vaření: 30 minut

    Potřebujete (4 porce):

    • 150 g čerstvého kozího sýru
    • 200 g čočky beluga
    • hrst vlašských ořechů
    • sůl
    • pepř
    • hrst čerstvé bazalky
    • 2 celozrnné bagety

    Postup:

    Čočku uvařte podle návodu. Vodu nesolte, jinak by čočka ztratila svou krásně černou barvu. Pokud chcete podpořit její chuť, můžete ji uvařit v červeném víně. Poté ji sceďte a nechte vychladnout. V misce smíchejte s kozím sýrem, vlašskými ořechy a podle chuti dosolte a opepřete. Pomazánku můžete naředit kapkou mléka nebo olivového oleje. Servírujte na plátku bagety a ozdobte bazalkou.

     

    Další recepty s čočkou najdete níže:

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Autor: kok
Klíčová slova:  čočka, recepty
Diskuse ke článku
.