Všechny tváře čočky! Rychlé, levné recepty, po kterých se netloustne!
Zapomeňte na čočku na kyselo s vejcem ze školní jídelny. Tato luštěnina má podstatně více tváří, než si dokážete představit. Seznamte se se skvělými recepty inspirovanými kuchyněmi celého světa.
Krémová polévka z červené čočky
Čočku si můžete dopřávat celý rok. Je levná, zdravá a dietní.Autor: ShutterstockDoba přípravy: 10 min
Doba vaření: 10 min
Potřebujete:
- 2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky drcených chilli papriček
- 2 lžíce olivového oleje
- 600 g mrkve, nastrouhané
- 140 g červené čočky
- 1 l horkého zeleninového vývaru
- 125 ml smetany na vaření
- sůl
- zakysaná smetana
- hladkolistá petrželka k podávání
Postup:
Rozpalte větší hrnec, vsypte kmín a chilli a nasucho opékejte zhruba minutu, aby se koření rozvonělo. Poté polovinu kmínu s chilli vyndejte a odložte. Do hrnce naopak přidejte olej, mrkev a čočku, malou chvilku opékejte, vlijte vývar a smetanu a přiveďte k varu. Nechte probublávat deset minut, aby čočka nabobtnala a změkla. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka (pokud chcete, nechte trochu čočky v celku). Polévku osolte a podávejte se zakysanou smetanou, posypané odloženým kořením a hladkolistou petrželkou.
Zapečené žampiony plněné pastou z červené čočky
Žampiony plněné čočkovou pěnouAutor: ShutterstockDoba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Potřebujete (pro 4 osoby):
- 6 velkých portobello žampionů
- 200 g červené čočky
- 100 g čerstvého kozího sýra
- 1/2 čajové lžičky indického kari
- olivový olej
- pálivá paprika
- sůl
- pepř
- šťáva z citronu
Postup:
Žampiony očistíme a vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. V misce smícháme vařenou červenou čočku, kozí sýr, kari, kapku olivového oleje a utřeme v pěnu. Podle chuti dokyselíme citronem, dosolíme a dopepříme. Naplníme do žampionů a 15 minut pečeme na 180 °C.
Zapečené papriky s čočkou
Papriky plněné čočkouAutor: ShutterstockDoba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 75 minut
Potřebujete:
- 200 g vařené červené čočky
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 mrkev, oloupaná
- 1 baby cuketka
- 100 g čerstvého špenátu
- 3 stroužky česneku
- 400 g loupaných rajčat
- 125 ml zeleninového vývaru
- sušený rozmarýn
- sušené oregano
- sušený tymián
- strouhanka
- šťáva z 1/2 citronu
- kůra z 1/2 citronu
- hrst petrželky, najemno nasekané
- sůl, pepř
Postup:
Předehřejte troubu na 190 °C. Čočku uvařte podle návodu. Nechte ji okapat. Mezitím v pánvi rozpalte dvě lžíce oleje a restujte na něm nadrobno pokrájenou cibulku a mrkev zhruba 5 minut. Pak přidejte česnek, nadrobno pokrájenou cuketu, rajčata, vývar a sušené bylinky. Poduste asi 10 minut a odstavte z ohně. Přidejte nasekaný špenát, čočku a promíchejte. Podle chuti dosolte a opepřete.
Papriky přepůlíme a odstraníme zrníčka. Poklademe na plech vyložený pečicím papírem a naplníme směsí. Zakapeme citronovou šťávou, zakryjeme alobalem a pečeme 25 až 30 minut.
Mezitím rozpálíme na malé pánvi zbytek olivového oleje, přidáme strouhanku a koření a restujeme dozlatova. Nakonec vmícháme nasekanou pažitku a citronovou kůru. Papriky posypeme směsí a dáme péct na dalších 15 minut.
Pomazánka s černou čočkou beluga a kozím sýrem
Pomazánka z kozího sýru a čočky belugaAutor: ShutterstockDoba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Potřebujete (4 porce):
- 150 g čerstvého kozího sýru
- 200 g čočky beluga
- hrst vlašských ořechů
- sůl
- pepř
- hrst čerstvé bazalky
- 2 celozrnné bagety
Postup:
Čočku uvařte podle návodu. Vodu nesolte, jinak by čočka ztratila svou krásně černou barvu. Pokud chcete podpořit její chuť, můžete ji uvařit v červeném víně. Poté ji sceďte a nechte vychladnout. V misce smíchejte s kozím sýrem, vlašskými ořechy a podle chuti dosolte a opepřete. Pomazánku můžete naředit kapkou mléka nebo olivového oleje. Servírujte na plátku bagety a ozdobte bazalkou.
Další recepty s čočkou najdete níže: