Jak luštěniny správně připravit
1. Příprava
Jestli po pozření čočky, fazolí a luštěnin obecně, nechcete upouštět plyny jako starý traktor, pak si dejte záležet na jejich přípravě. Nezáleží na tom, jaký druh si vyberete, vždy ale začněte tím, že je důkladně properete v čisté studené vodě a pak na několik hodin namočíte. Vodu, ve které jste luštěniny máčeli, vylijte, opět je propláchněte a vařit je dejte v nově napuštěné vodě. Díky důkladnému propláchnutí se zbavíte obsahu nadýmavý purinů.
Luštěniny, které nikdy při vaření nesolte, přiveďte k varu, seberte z hladiny pěnu, která se na ní vytvořila a dolijte studenou vodu. Opakujte takto dvakrát. Pak vodu slijte a dejte znovu vařit v čisté, dokud nejsou luštěniny zcela měkké. Místo soli raději napomozte jejich stravitelnosti přidáním římského kmínu, majoránky, estragonu nebo řasy kombu. Skvěle bude také chutnat díky zázvoru.
Proč si dát čočku a fazole
Ovládejte svou váhu
Věděli jste, že lidé, kteří jedí fazole, mají až o 22% nižší riziko, že budou obézní? Jestli ne, je nejvyšší čas, začít vařit luštěniny. Fazole mají vysoký obsah vlákniny, ta zpomaluje trávení a prodlužuje pocit sytosti a navíc ještě minimální množství tuků. Jednoduše řečeno, když si dáte k obědu fazole, nebudete mít hlad až do večeře.
Železo je jedním z nejdůležitějších prvků pro lidské tělo. Je součástí červených krvinek, které zásobují všechny orgány dostatečným množstvím kyslíku. Bohužel většina naší populace se potýká s jeho nedostatkem, a právě luštěniny jsou skvělým zdrojem železa, takže by na vašem talíři neměly chybět.
Prevence proti vysokému krevnímu tlaku
Bílkoviny a rozpustné vlákniny, které se nacházejí v luštěninách, zlepšují kontrolu nad vysokým krevním tlakem a přispívají ke snížení rizika jeho výskytu. Podle lékařů by proto měla nějaká ta luštěnina být v jídelníčku na každý den.
Kyselina listová, železo a vláknina spolu s vitamíny, to je koktejl, který by se měla dopřávat v těhotenství každá žena pravidelně. Naleznete jej právě v luštěninách a díky němu se bude správně vyvíjet nervová soustava plodu.