Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

5 nejlepších receptů: Čočka na Nový rok, štěstí po celý rok!

  • Čočka je snadno dostupná, levná, zdravá a navíc se dá připravit mnoha způsoby.
    31. prosince 2022 | 12:30

    Jestli si ji dáte v podobě salátu, polévky, zapečenou nebo s uzeným, to záleží jen na vaší chuti. Přinášíme vám skvělé recepty z čočky, které jsou chutné, levné a hlavně jednoduché. Nemusíte zůstávat jen u klasické hnědé čočky, skvělá je i méně známá červená čočka.

  • Červená čočková polévka

    Čočka je snadno dostupná a levná varianta na rodinný oběd
    Autor: shutterstock
    Suroviny:

    • 3 lžíce olivového oleje
    • 1 velká cibule, nasekaná
    • 2 stroužky česneku, najemno nasekané
    • 1 lžíce rajčatového protlaku
    • 1 lžička mletého kmínu
    • 1/4 lžičky soli, nebo podle chuti
    • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
    • 1/8 lžičky chilli koření, nebo podle chuti
    • 1 litr kuřecího vývaru
    • 1 hrnek červené čočky Naše Bio
    • 1 velká mrkev, nakrájená na kostičky
    • 2 lžíce citronové šťávy, nebo podle chuti
    • 4 lžičky extra panenského olivového oleje na pokapání
    • 1 špetka chilli koření na posypání

    Postup:
    1. Ve velkém hrnci na středním ohni zahřejeme 3 lžíce olivového oleje. Vmícháme cibuli a česnek a asi 5 minut restujeme dozlatova. Vmícháme rajčatový protlak, kmín, sůl, černý pepř a 1/8 lžičky chilli koření.

    2. Za stálého míchání povaříme další 2 minuty, aby koření uvolnilo své aroma. Vmícháme kuřecí vývar, čočku a mrkev. Na prudkém ohni přivedeme k varu, poté oheň snížíme, zakryjeme a asi 30 minut pozvolna vaříme, dokud čočka nezměkne.

    3. Polovinu polévky nalijeme do mixéru; měl by se naplnit maximálně z poloviny. Složenou utěrkou podržíme víko mixéru a začneme pomalu mixovat; nejprve použijeme několik krátkých impulzů a nakonec umixujeme pyré. Po dávkách rozmixujeme a nalijeme do čistého hrnce. Případně můžeme použít ruční mixér a mixovat přímo v hrnci. Nemixujeme polévku úplně, necháme v ní menší kousky.

    4. Vmícháme citronovou šťávu a podle chuti osolíme. Před podáváním pokapeme olivovým olejem a posypeme chilli kořením.

    Zdroj: Billa, Giuseppeho recepty

    TIP NA VIDEO: Tuhle novoroční čočku máte hotovou za 10 minut.

  • Čočkový salát s grilovaným lososem

    Čočkové recepty
    Autor: shutterstoclk
    Suroviny:

    Losos filet, 800 g
    Olivový olej
    Mořská hrubozrnná sůl, mlýnek
    Pepř barevný celý, mlýnek
    Tymián čerstvý – snítka
    Čočka 300 g
    Jogurt bílý smetanový, 4 lžíce
    Okurka sterilovaná střední velikosti, 4 ks
    Nálev z okurek, 8 lžic
    Paprika – mix žlutá a červená, 300 g
    Lahůdková cibulka, 50 g
    Sůl, pepř

     

    Postup:
    1. Vypranou a namočenou čočku uvařte doměkka a nechte vychladit. Papriky a okurky nakrájejte na kostičky, lahůdkovou cibulku na kolečka.

    2. Do nakrájené zeleniny vmíchejte studenou čočku, ochuťte nálevem z okurek, solí, pepřem a vmíchejte bílý jogurt.

    3. Filet lososa osolte, opepřete a opečte z obou stran na olivovém oleji se snítkou tymiánu. Vložte do trouby, při 180 °C pečte dle výšky filetu 5 až 8 minut. Filet lososa servírujte na čočkovém salátu.

    Zdroj: Billa, Giuseppeho recepty

  • Čočka zapečená s ořechy

    Zapečená čočka
    Autor: profimedia.cz
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    • 4 stroužky česneku
    • 2 vejce
    • 2 lžíce másla
    • 100 g strouhanky
    • 2 lžíce petrželové natě
    • 1 cibuli
    • 100 g žampionů
    • 200 g mletých ořechů
    • 200 g čočky
    • 100 g tvrdého sýra
    • 1 lžíci olivového oleje
    • 150 g rajčatového protlaku
    • 50 g celeru
    • chilli koření

    Postup:
    1. Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na oleji, přidejte česnek nakrájený na plátky a celer nakrájený na nudličky. Podlijte horkou vodou a duste doměkka.

    2. Dušenou směs přendejte do mísy, smíchejte s čočkou, strouhankou, se solí, s pepřem a s chilli kořením, vmíchejte ořechy, nakrájené žampiony, sekanou petrželovou nať, rajský protlak a nastrouhaný sýr.

    3. Pekáček vymažte máslem, naplňte připravenou směsí a zapečte ve vyhřáté troubě.

  • Pestrý salát z červené čočky

    ...
    Autor: Shutterstock
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    • 200 g červené čočky (nebo 100 g červené a 100 g žluté)
    • 2 jablka
    • 1 pórek
    • 100 ml jablečné šťávy
    • 2 polévkové lžíce jablečného octa
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 40 g jader vlašských ořechů
    • hlávkový salát

     

    Postup:
    Čočku vařte asi 10 minut. Pokud máte dva druhy, vařte každý zvlášť. Omytá jablka rozpůlte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Omytý pórek nakrájejte na kolečka. Uvařenou čočku nechte okapat. Smíchejte ocet, olej a jablečnou šťávu. Osolte a opepřete. Zálivkou přelijte čočku smíchanou s jablky a s pórkem a nakonec pokrm posypejte sekanými vlašskými ořechy. Salát podávejte na listech hlávkového salátu.

  • Pikantní koule

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 250 g červené čočky
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 cibuli
    • 2 stroužky česneku
    • 1 lžíci kari koření
    • špetku mletého chilli
    • 2 lžíce rajčatového protlaku
    • 1 vejce, sůl
    • 1/2 až 1 hrnek strouhanky
    • hrst čerstvého koriandru
    • 250 ml bílého jogurtu
    • 1 citron

    Postup:
    Čočku zalijte vodou, uvařte doměkka, slijte přes jemný cedník a nechte vykapat. V pánvi na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte koření, vmíchejte protlak a pak čočku. Osolte, stáhněte z ohně a nechte zchladnout. Pak vmíchejte vejce, strouhanku a nasekané listy koriandru. Hmotu nechte vychladnout a tvarujte z ní kuličky nebo malé placičky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C 15 až 20 minut dozlatova. Podávejte s bílým jogurtem prošlehaným s trochou soli, citronovou šťávou a kůrou.

Diskuse ke článku
.