5 nejlepších receptů: Čočka na Nový rok, štěstí po celý rok!
Jestli si ji dáte v podobě salátu, polévky, zapečenou nebo s uzeným, to záleží jen na vaší chuti. Přinášíme vám skvělé recepty z čočky, které jsou chutné, levné a hlavně jednoduché. Nemusíte zůstávat jen u klasické hnědé čočky, skvělá je i méně známá červená čočka.
Červená čočková polévka
Čočka je snadno dostupná a levná varianta na rodinný obědAutor: shutterstock- 3 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, najemno nasekané
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/4 lžičky soli, nebo podle chuti
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/8 lžičky chilli koření, nebo podle chuti
- 1 litr kuřecího vývaru
- 1 hrnek červené čočky Naše Bio
- 1 velká mrkev, nakrájená na kostičky
- 2 lžíce citronové šťávy, nebo podle chuti
- 4 lžičky extra panenského olivového oleje na pokapání
- 1 špetka chilli koření na posypání
Postup:
1. Ve velkém hrnci na středním ohni zahřejeme 3 lžíce olivového oleje. Vmícháme cibuli a česnek a asi 5 minut restujeme dozlatova. Vmícháme rajčatový protlak, kmín, sůl, černý pepř a 1/8 lžičky chilli koření.
2. Za stálého míchání povaříme další 2 minuty, aby koření uvolnilo své aroma. Vmícháme kuřecí vývar, čočku a mrkev. Na prudkém ohni přivedeme k varu, poté oheň snížíme, zakryjeme a asi 30 minut pozvolna vaříme, dokud čočka nezměkne.
3. Polovinu polévky nalijeme do mixéru; měl by se naplnit maximálně z poloviny. Složenou utěrkou podržíme víko mixéru a začneme pomalu mixovat; nejprve použijeme několik krátkých impulzů a nakonec umixujeme pyré. Po dávkách rozmixujeme a nalijeme do čistého hrnce. Případně můžeme použít ruční mixér a mixovat přímo v hrnci. Nemixujeme polévku úplně, necháme v ní menší kousky.
4. Vmícháme citronovou šťávu a podle chuti osolíme. Před podáváním pokapeme olivovým olejem a posypeme chilli kořením.Zdroj: Billa, Giuseppeho recepty.
Čočkový salát s grilovaným lososem
Čočkové receptyAutor: shutterstoclkLosos filet, 800 g
Olivový olej
Mořská hrubozrnná sůl, mlýnek
Pepř barevný celý, mlýnek
Tymián čerstvý – snítka
Čočka 300 g
Jogurt bílý smetanový, 4 lžíce
Okurka sterilovaná střední velikosti, 4 ks
Nálev z okurek, 8 lžic
Paprika – mix žlutá a červená, 300 g
Lahůdková cibulka, 50 g
Sůl, pepřPostup:
1. Vypranou a namočenou čočku uvařte doměkka a nechte vychladit. Papriky a okurky nakrájejte na kostičky, lahůdkovou cibulku na kolečka.
2. Do nakrájené zeleniny vmíchejte studenou čočku, ochuťte nálevem z okurek, solí, pepřem a vmíchejte bílý jogurt.
3. Filet lososa osolte, opepřete a opečte z obou stran na olivovém oleji se snítkou tymiánu. Vložte do trouby, při 180 °C pečte dle výšky filetu 5 až 8 minut. Filet lososa servírujte na čočkovém salátu.Zdroj: Billa, Giuseppeho recepty
Čočka zapečená s ořechy
Zapečená čočkaAutor: profimedia.cz- 4 stroužky česneku
- 2 vejce
- 2 lžíce másla
- 100 g strouhanky
- 2 lžíce petrželové natě
- 1 cibuli
- 100 g žampionů
- 200 g mletých ořechů
- 200 g čočky
- 100 g tvrdého sýra
- 1 lžíci olivového oleje
- 150 g rajčatového protlaku
- 50 g celeru
- chilli koření
Postup:
1. Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na oleji, přidejte česnek nakrájený na plátky a celer nakrájený na nudličky. Podlijte horkou vodou a duste doměkka.
2. Dušenou směs přendejte do mísy, smíchejte s čočkou, strouhankou, se solí, s pepřem a s chilli kořením, vmíchejte ořechy, nakrájené žampiony, sekanou petrželovou nať, rajský protlak a nastrouhaný sýr.
3. Pekáček vymažte máslem, naplňte připravenou směsí a zapečte ve vyhřáté troubě.Pestrý salát z červené čočky
...Autor: Shutterstock- 200 g červené čočky (nebo 100 g červené a 100 g žluté)
- 2 jablka
- 1 pórek
- 100 ml jablečné šťávy
- 2 polévkové lžíce jablečného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 40 g jader vlašských ořechů
- hlávkový salát
Postup:
Čočku vařte asi 10 minut. Pokud máte dva druhy, vařte každý zvlášť. Omytá jablka rozpůlte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Omytý pórek nakrájejte na kolečka. Uvařenou čočku nechte okapat. Smíchejte ocet, olej a jablečnou šťávu. Osolte a opepřete. Zálivkou přelijte čočku smíchanou s jablky a s pórkem a nakonec pokrm posypejte sekanými vlašskými ořechy. Salát podávejte na listech hlávkového salátu.Pikantní koule
...Autor: Shutterstock.com- 250 g červené čočky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci kari koření
- špetku mletého chilli
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 vejce, sůl
- 1/2 až 1 hrnek strouhanky
- hrst čerstvého koriandru
- 250 ml bílého jogurtu
- 1 citron
Postup:
Čočku zalijte vodou, uvařte doměkka, slijte přes jemný cedník a nechte vykapat. V pánvi na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte koření, vmíchejte protlak a pak čočku. Osolte, stáhněte z ohně a nechte zchladnout. Pak vmíchejte vejce, strouhanku a nasekané listy koriandru. Hmotu nechte vychladnout a tvarujte z ní kuličky nebo malé placičky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C 15 až 20 minut dozlatova. Podávejte s bílým jogurtem prošlehaným s trochou soli, citronovou šťávou a kůrou.