Recepty na domácí latté:
1) Dýňové se smetanou
2) Mátové s likérem
3) Kořeněné s kardamomem
4) Zázvorové se šlehačkou
Dýňové latté se skořicí
Budete potřebovat
- lžíci dýňového pyré
- 100ml plnotučného mléka
- 50 ml kondenzovaného mléka
- lžíci třtinového cukru
- pár kapek vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- šálek espressa
- smetanu na šlehání
Postup:
V mixéru důkladně promíchejte dýňové pyré, koření, vanilkový extrakt a cukr a celou směs ohřejte v mikrovlnné troubě. Do sklenice na latté nalijte připravené espresso, přelijte mléčnou dýňovou směsí a ozdobte kopcem našlehané smetany. Na závěr latté posypte mletou skořicí.
Mátové latté s čokoládou
Budete potřebovat:
- šálek čerstvě uvařené kávy
- panáka peprmintového likéru
- panáka čokoládového likéru
- 100ml smetany ke šlehání
- šlehačku a čokoládové hobliny na ozdobení
Postup:
V hrnci smíchejte peprmintový i čokoládový likér společně s kávou a zahřívejte. Dejte ale pozor, aby směs nezačala vařit! Poté nápoj přelijte do sklenice, přidejte smetanu a ozdobte šlehačkou a čokoládovými hoblinami.
Kořeněné vánoční latté
Budete potřebovat:
- 150ml vychlazené smetany ke šlehábí
- dvě lžíce mleté kávy
- 1/4 lžičky mleté skořice
- lžičku moučkového cukru
- 1/4 lžičky mletého kardamomu
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- lžíci brandy
Postup:
Do kávového filtru nasypte kávu společně s kořením a nechte překapat. Mezi tím v mixéru ušlehejte šlehačku společně s brandy a cukrem. Takto připravenou kávu přelijte do šálku a ozdobte ochucenou šlehačkou.
Perníčkovo-zázvorové latté
Budete potřebovat:
- 1/4 šálku horké vody
- 1/2 šálku cukru
- 3 plátky čerstvého zázvoru
- špetku mleté skořice
- pár kapek vanilkového extraktu
- šálek espressa
- 1/2 šálku horkého plnotučného mléka
- šlehačku na ozdobení
Postup:
V malém kastrólku chvíli povařte vodu společně s cukem, skořicí, zázvorem a vanilkovým extraktem. Jakmile se cukr zcela rozpustí, stáhněte plamen na minimum a vařte ještě zhruba dalších 15 minut, dokud vám nevznikne hustý sirup.
Do hrníčku si připravte espresso, přidejte asi 2 lžíce zázvorového sirupu a přelijte horkým mlékem. Nápoj dozdobte šlehačkou a případně posypte mletým muškátovým oříškem.