Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kandujte pomerančovou kúru: Provoní vám byt a skvěle chutná!

Pomerančovou kůru rozhodně nevyhazujte do koše!
7. prosince 2013 | 08:00

Končí slupky od pomerančů ve vašem odpadkovém koši? To je velká chyba, můžete je kandovat a pak třeba obalit v čokoládě nebo přidat do vánočního pečiva.

Co budete na kandování potřebovat?

Připravte si 500 g pomerančové kůry z důkladně omytých pomerančů, šťávu z půlky citronu, vodu a 1 kg krupicového cukru.

Postup:

Pomerančovou kůru nakrájejte na tenké proužky, nožíkem seřízněte spodní bílou dužinu a kůru nasypte do velkého hrnce. Zalijte studenou vodou a krátce povařte, pak vodu slijte, znovu zalijte kůru studenou vodou a postup opakujte. Kůru nechte důkladně okapat.

...
Autor: Shutterstock

V hrnci svařte 600 ml vody s cukrem a citronovou šťávou, přidejte pomerančovou kůru a na mírném ohni za stálého míchání vařte dalších 15 minut.

Až kůra zesklovatí, vyndejte kousky, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte do druhého dne oschnout. Další den můžete kousky kůry obalit v rozpuštěné hořké čokoládě nebo je prosypat krupicovým cukrem a uložit do sklenic s patentním uzávěrem.

Kandovanou kůru můžete přidávat třeba do biskupského chlebíčku, perníku, nepečeného cukroví z piškotů nebo ji použít na ozdobu. Stejně jako pomerančovou kůru zkuste kandovat i kůru z citronů.

Autor: ot