Ze syrových brambor
Suroviny (na 4 porce):
- 1 kg brambor
- vejce
- lžička drceného kmínu
- trochu polohrubou mouky
- trochu mléka
- 4 stroužky česneku
- lžička majoránky
- sůl a pepř
- olej na smažení
Postup:
Brambory oloupeme, nastrouháme najemno a přebytečnou vodu slijeme. Přidáme vejce, mléko a polohrubou mouku tak, aby vzniklo středně husté těsto. Podle chuti přidáme drcený česnek, kmín, majoránku, sůl a pepř. Z těsta tvoříme na pánvi s olejem silnější kulaté placky a osmažíme je z obou stran.
Doba přípravy: 50 minut
Náš tip: Do těsta můžeme podle chuti přidat kousky jablek nebo kostičky slaniny.
Z vařených brambor
Suroviny (na 4 porce):
- 600 g den předem uvařených brambor
- 150 g polohrubé mouky
- vejce
- 100 g měkkého salámu
- trošku mléka
- sůl a pepř
- tuk na smažení
Postup:
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s moukou, vejcem a troškou mléka tak, aby vzniklo tužší těsto. Přidáme pokrájený salám, pepř a podle chuti osolíme. Těsto rozválíme, vykrajujeme menší placičky a pečeme.
Doba přípravy: 40 minut
Rösti
Suroviny (na 4 porce):
- 500 g syrových brambor
- vejce
- sůl
- olej na smažení
Postup:
Brambory nastrouháme na hrubém struhadle a smícháme s vejcem a solí. Ze směsi tvoříme na pánvi s rozpáleným tukem vyšší placičky, které smažíme z obou stran dozlatova.
Doba přípravy: 30 minut