Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nenáročné dezerty ze zmrazeného ovoce. Zkuste třeba zapečené jahody s čokoládou!

Dezerty ze zmrazeného ovoce
6. července 2013 | 07:00

Velkou výhodou těchto dezertů je, že většina surovin - včetně zmrazeného ovoce - je takzvaně „co dům dá“ a vy si je tak můžete snadno a rychle připravit bez většího plánování. Můžete jimi pak potěšit návštěvu, která se ohlásila na poslední chvíli nebo si jen zpříjemnit letní odpoledne.

 

Zapečené jahody s bílou čokoládou

350 g zmrazených jahod DIONE rozdělte do 4 zapékacích misek nebo do jedné větší. Posypte nastrouhanou kůrou z 1 dobře omytého citronu. 100g bílé čokolády si nalámejte do misky. 150 ml smetany ke šlehání zahřejte v kastrůlku až k bodu varu a horkou ji nalijte na čokoládu. Nechte asi 3 minuty stát a pak promíchejte, až se čokoláda úplně rozpustí. Potom nechte směs ještě chvíli odstát, aby trochu zhoustla.

Gril v troubě zapněte na nejvyšší teplotu a asi 5 minut rozhřívejte. Čokoládovou smetanou přelijte ovoce a takto připravený dezert posypte trochou moučkového cukru a vložte jej pod gril. Zapékejte 2 – 3 minuty, dokud povrch nezezlátne. Dezert můžete ozdobit snítkou čerstvé máty a okamžitě podávejte.

Dezerty ze zmrazeného ovoce
Autor: Shutterstock.com

Borůvkové muffiny

3 hrnky hladké mouky, 1 polévkovou lžíce prášku do pečiva a 3/4 hrnku cukru krupice dejte do mísy. Doprostřed udělejte důlek, přidejte 125 g rozpuštěného másla, 2 mírně našlehané vejce a hrnek mléka. Mírně promíchejte (těsto nesmí být hladké). Opatrně vmíchejte Borůvky lesní DIONE. Vymažte cca 12 formiček na muffiny a naplňte je připraveným těstem. Pečte v předehřáté troubě na 210°C cca 20 minut.

Bublanina s borůvkami
Autor: profimedia.cz
Kelímkový jogurtový koláč s mraženým ovocem

Do mísy vyklopte dva kelímky bílého jogurtu, přimíchejte 2 kelímky polohrubé mouky, 1 kelímek cukru krupice, 1/2 balíčku prášku do pečiva a 2 vejce. Vyšlehejte hladké těsto, které následně nalijte na vysoký vymazaný a vysypaný plech. Mražené ovoce (jahody, maliny borůvky, rybíz...) rozložte po celé ploše koláče a posypejte drobenkou, kterou si připravíte prohnětením 40 g hrubé mouky, 50 g másla a 40 g cukru. Koláč dejte do předehřáté trouby na 180°C a pečte přibližně 40 až 45 minut.

Dětský melounovo-jahodový shake a smoothie nanuk
Autor: Bezpeckové melouny Bouquet
Smoothie z lesního ovoce

150 g mraženého lesního ovoce nechte lehce rozmrazit a pomocí mixéru vyšlehejte na pyré. Přidejte 175 g smetanového sýra Philadelphia Original, 400 ml mléka a 3 lžíce cukru. Společně vše opět vyšlehejte. Servírujte do vysokých sklenic (na longdrink). Dozdobte snítkou čerstvé máty.